Stipendije za istraživanja u području povijesti umjetnosti

Piše
Vedran Mikulić

Dec 11, 2018

Fondacija Andrew W. Mellon omogućava doktorandima da dio svojih istraživanja obave u Rijksmuseumu (Nizozemska).

Fondacija podupire pojedince koji su na poslijediplomskom sveučilišnom studiju, koji vodi do stupnja doktora iz područja umjetnosti ili znanosti (PhD ili DSc), a čije je istraživanje u skladu s pozicijom vezanom uz stipendiju.

Stipendije se daju studentima svih nacionalnosti i s raznim specijalizacijama. Tu mogu biti uključeni istraživači kojima je specijalnost u polju povijesti umjetnosti, povijesti kultura ili s time vezanim studijima.

Kandidati u prijavi trebaju u glavnim crtama opisati svoje istraživanje, povezano s umjetničkim kolekcijama, povijesti i aktivnostima Rijskmuseuma.
U fokusu istraživanja mogu biti muzejske slike, skulpture, dekorativna umjetnost, grafike, crteži, fotografije i povijesni artefakti.
Poželjno je da istraživanje rezultira javnom objavom, čiji će sadržaj i forma biti predmet dogovora između istraživača i akademskih supervizora te uz savjetovanje s Rijksmuseumom.

Rijksmuseum će stipendistima osigurati zajednički radni prostor, kako bi potaknuo razmjenu znanja, ideja i iskustava. Stipendisti će dobiti pristup svim relevantnim izvorima unutar muzeja (knjižnica, dokumentacije kolekcija, muzejske arhive…).

Kandidati moraju odlično poznavati engleski jezik, u govoru i pismu, a poznavanje drugog jezika (idealno holandskog ili njemačkog) se ne zahtijeva, ali se preferira.

Stipendija:

Dodjeljuje se kako bi se pomoglo stipendistima za vrijeme dok studiraju i istražuju, a iznosi 33.000 eura (predmet je oporezivanja i odbitaka), za razdoblje od 12 mjeseci, s početkom 1. rujna 2019. (početak akademske godine).

Uz stipendiju se mogu dobiti i pokriveni troškovi ograničenih putovanja vezanih uz umjetničke kolekcije i arhive na nekim drugim mjestima u Europi. Rijksmuseum će pokriti i eventualne troškove vize za stipendiste, ali ne i za članove njihove obitelji.

Rok za prijavu: 20. siječnja 2019.

Prijava ovdje.

Za više informacija pogledajte službene web stranice.

Komentari