Hrvatska fitness aplikacija BodyRecog oduševila SAD

Piše
Ana Leko

Jan 12, 2017

Zagrebačka poduzetnica Anita Bušić osmislila je BodyRecog aplikaciju koju je na TheFitExpo sajmu u Los Angelesu predstavila i time zainteresirala sve ljubitelje sporta, fitnessa i zdravog aktivnog života, ali i američku policiju i vojsku.

Na jednom od najvećih i najposjećenijih sajmova u Sjedinjenim Američkim Državama za područje sporta, zdravog života, treniranja i tjelesne aktivnosti – TheFitExpo sajmu u Los Angelesu, početkom siječnja uspješno je predstavljena BodyRecog aplikacija, koju je osmislila zagrebačka poduzenica Anita Bušić, mag. molekularne biologije.

BodyRecog je trenutačno jedna od najperspektivnijih aplikacija na svijetu u području zdravlja, sporta i fitnesa. BodyRecog predstavlja sustav za poboljšanje učinka treninga na tijelo i procjenu zdravstvenog stanja osobe. Aplikacija je ujedno proglašena i jednom od 50 najinovativnijih u svijetu sporta, te je, uz Anitu Bušić kao inovatoricu, do sada osvojila 24 međunarodna priznanja, nagrade i titule.

Apikacija je izvrsno prihvaćena među posjetiteljima sajma kojih je u dva dana održavanja bilo više od 60 tisuća. Profesionalni i amaterski sportaši, fitness i sportski treneri, fizioterapeuti i liječnici iskazali su interesi za korištenje aplikacije za poboljšanje kondicije i zdravlja svojih klijenata ili vlastito.

Posebnu pozornost BodyRecog tim usmjerio je prezentaciji aplikacije policijskim postajama i pojedinim rodovima američke vojske kojima ovo programsko rješenje nudi iznimnu mogućnost praćenja zdravlja i kondicijskog stanja svakog pojedinca.

U Los Angelesu smo imali priliku predstaviti se brojnim američkim gospodarstvenicima, u prvom redu vlasnicima fitness lanaca, zdravstvenim institucijama i institucijama za istraživanje sporta, kao i fitness trenerima, a sve s ciljem lansiranja aplikacije na najplodnije tržište fitnessa u svijetu.

Posebice nas raduju inicijalni razgovori s policijskim okruzima, od LAPD-a, preko Santa Monice, San Josea, šerifova ureda okruga LA, još nekoliko policijskih postaja u Kaliforniji i predstavnicima američke mornarice s ciljem implementacije aplikacije u njihove standardne protokole praćenja antropometrijskih pokazatelja vlastitih profesionalaca. S obzirom na specifičnost njihova posla, jedan od modula prilagodili bismo upravo toj populaciji. Konkretizaciju suradnje očekujemo u vremenu koje dolazi – kazao je Luka Leško, voditelj znanstvenog odjela BodyRecog tima koji je sudjelovao u prezentaciji aplikacije na zapadnoj američkoj obali.

BodyRecog je inovativno softversko rješenje koje za korisnika radi četiri glavne stvari:

  1. Digitalno izmjeri ljudsko tijelo te tako pokazuje korisniku, na vidljiv i mjerljiv način, gdje je i za koliko točno u centimetar na tijelu izgubio masno tkivo ili dobio na mišićnoj masi. To je važno prilikom praćenja bilo kojeg programa prehrane i/ili vježbanja, radi uočavanja trendova mršavljenja i bildanja, a kako bi se zadani program još bolje prilagodio pojedinom korisniku. Ljudsko tijelo se digitalno mjeri pomoću kamere pametnog telefona (verzija za laike BodyRecog HOME), odnosno pomoću skenera (verzija za profesionalne korisnike BodyRecog PRO).
  2. Utvrđuje korisnikove zdravstvene rizike za srčanožilna oboljenja, dijabetes, rak i druge bolesti, te preuranjenu smrt.
  3. Daje jednostavna i detaljna objašnjenja te stručne personalizirane preporuke za pojedinog korisnika na temelju dobivenih podataka, odnosno kategorije zdravstvenog rizika.
  4. BodyRecog ujedno nudi sustavne povratne informacije i podršku, ali također omogućava dodatnu podršku i povratnu informaciju od liječnika, trenera, nutricionista ili prijatelja. To postižemo tako što web aplikacija BodyRecog PRO namijenjena profesionalcima i mobilna
    aplikacija BodyRecog HOME namijenjena zdravstveno-osviještenim pojedincima, mogu međusobno komunicirati tj. sinkronizirati podatke. Time pojedinac može svoje podatke poslati svom liječniku, treneru, nutricionistu ili svojim prijateljima i obitelji, a oni mogu poslati riječi preporuke, ohrabrenja, potpore, pohvale i slično.

Uz pomoć BodyRecoga želi se pratiti zdravlje pojedinca, pojedine nacije, ali i svijeta u realnom vremenu. To će se postići sakupljanjem podataka prvo o zdravstvenom statusu pojedinaca, pa većeg broja pojedinaca unutar jedne države, više država te konačno diljem svijeta.

Takvi su podaci potrebni biomedicinskim stručnjacima i institucijama poput Zavoda za javno zdravstvo pojedine županije, države, te na koncu Svjetske zdravstvene organizacije.

BodyRecog koristi inovativne tehnologije kao što su 2D-fotogrametrija, 3D-skeniranje, umjetna inteligencija, strojno učenje, oblačna međupovezanost i veliki podatci.

O Aniti Bušić

Anita Bušić, osnivačica je i direktorica tvrtke LIVE GOOD u Zagrebu, te tvrtki BodyRecog Metrics (Sjedinjene Američke Države) i LIVE GOOD (Velika Britanija). Ova znanstvenica, inovatorica i poduzetnica primila je 2015. godine nagradu dr. Oton Kučera za izniman doprinos tehničkoj kulturi na području Grada Zagreba u segmentu inovacija, ali i cijeli niz ostalih domaćih i međunarodnih priznanja za svoj svestrani rad. Autorica je 16 udžbenika i radnih bilježnica iz biologije za srednje škole, kao i više od stotinu članaka različitih tema. Ujedno je održala više od 200 predavanja na temu zdravlja i održavanja zdravog života, te rado dijeli svoja iskustva s mlađim kolegama u ovom segmentu djelovanja.

Tekst: BodyRecog PR

Komentari