Studenti stručnih studija više nisu diskriminirani

Piše
Petra Haleš

Jan 04, 2018

Vlada je u danas usvojila prijedlog izmjena i dopuna Zakona o Hrvatskom kvalifikacijskom okviru i poslala ga u saborsku proceduru. Diplome stručnih studija istovrijedne su diplomama sveučilišnih studija.

Vlada je u četvrtak usvojila prijedlog izmjena i dopuna Zakona o Hrvatskom kvalifikacijskom okviru i poslala ga u saborsku proceduru, piše 24sata.

Prema novom zakonu, stručni studiji našli su se na istoj, sedmoj, razini kvalifikacijskog okvira kao i sveučilišni. Tako se, tvrde iz Ministarstva, spriječila diskriminacija 45.000 studenata stručnih studija, za koje je Sveučilište u Zagrebu željelo da im diplome budu na nižoj razini kvalifikacijskog okvira.

Osigurali smo da studenti stručnih studija više nisu diskriminirani, ali i da se njihovi programi razlikuju od programa sveučilišnih studija, rekla je ministrica znanosti obrazovanja Blaženka Divjak.

Prema novom zakonu, stručni studiji našli su se na istoj, sedmoj, razini kvalifikacijskog okvira kao i sveučilišni. Tako se, tvrde iz Ministarstva, spriječila diskriminacija 45.000 studenata stručnih studija, za koje je Sveučilište u Zagrebu željelo da im diplome budu na nižoj razini kvalifikacijskog okvira.

HKO daje konkretne alate za povezivanje tržišta rada i obrazovanja bez obzira na kojoj su razni ti programi – rekla je Divjak te naglasila da su sveučilišne i stručne studije razdvojili prema vrsti.

Diplome stručnih studija nisu manje vrijedne od diploma sveučilišnih studija, ali se naravno razlikuju po tipu – objasnio je profesor Vlatko Cvrtila, predsjednik Vijeća veleučilišta i visokih škola.

Dodao je kako je novi zakon u skladu s Europskim kvalifikacijskim okvirom te da bi bio presedan kada bi se prihvatio prijedlog Sveučilišta da stručni studiji budu na nižoj razni.

Da su otišli na nižu razinu, studenti stručnih studija imali bi problema sa zapošljavanjem, iako su njihovi studiji usmjereni direktnom odlasku na tržište rada – smatra Cvrtila.

Rektor Damir Boras, podsjećamo, uime Sveučilišta u Zagrebu još početkom 2016. godine tražio je od Ustavnog suda da ukine Zakon o HKO-u, tvrdeći da je njime sveučilišni sustav visokog obrazovanja obezvrijeđen jer je omogućivao da osoba koja završi stručni studij može, kako su naveli u tužbi, neustavno upisati doktorski studij.

Ustavni sud zakon je tada poslao na doradu. Novoj verziji prijedloga zakona prethodila jedna od najvećih javnih rasprava u kojoj je sudjelovalo gotovo dvije tisuće ljudi.

Sveučilište je željelo srušiti cijeli Zakon o HKO-u jer je navodno ugrožavao autonomiju sveučilišta. Stručni studiji su u toj priči ispali kolateralna žrtva. Ovo nije izjednačavanje studija, već zadržavanje postojećeg modela prisutnog u cijeloj Europi – zaključio je Cvrtila.

Studenti stručnih studija također su zadovoljni izmjenama zakona.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja na čelu s ministricom Divjak tijekom ovog perioda pokazalo je veliko razumijevanje za shvaćanje binarnog sustava i time osiguralo budućnost za 45 tisuća studenata. Ova odluka Vlade pokazala je veliku ulogu HKO kao instrumenta za uređivanje sustava obrazovanja. Isto tako, studente stručnih studija ravnopravno je uključila na tržište rada što će zasigurno utjecati na odluke poslodavaca prilikom njihovog zapošljavanja – rekla je Dora Miketek, predsjednica Vijeća studenata veleučilišta i visokih škola.

Izvor: 24sata

Komentari