Znate li zašto kucamo o drvo?

Piše
Mateo Galić

Jan 16, 2018

Svima nam je poznato da se često koristimo kucanjem o drvo kako bi prizvali sreću ili da nešto ne bi urekli, a znate li kako je nastao ovaj običaj?

Nije posve poznato kada je nastala ideja o kucanju o drvenu površinu kako bi se prizvala sreća, ali prema najčešće spominjanim teorijama ovo je nekako povezano s našim poganskim precima. Oni su vjerovali kako u drveću žive duhovi, a stabla su bila važan dio religijskih obreda.

1

Jedna teorija zasnovana je na priči da su naši preci kuckali po površini drveta i tako prizivali duhove iz stabla u pomoć. Međutim, prema nekoj drugoj teoriji, kucanje o drvo nastalo je u Irskoj, gdje su pogani kucanjem zahvaljivali vilenjaku na sreći koju su imali kad im je bila potrebna.

Neke grupe kršćana su kucanjem o drvo prizivale zaštitu Isusa Krista, a svako drvo je bilo simbol križa na kojem je on bio razapet.

Postoji i verzija da je kucanje o drvo povezano i sa stradanjem Židova u Španjolskoj 1490.godine. Kada se Inkvizicija pod vodstvom ozloglašenog Tomasa de Torqukemade obrušila na Židove, oni su se krili u sinagogama koje su bile napravljene od drveta. Kako bi se sakrio od neprijatelja, uplašeni bjegunac imao je samo jedan način – a to je da uđe u sinagogu. Međutim, prije toga morali su na drvenim vratima otkucati šifru kako bi oni koji su unutra znali da je on jedan od njih, a ne neprijatelj. Tako je kucanje o drvo spasilo mnogo života, pa je zbog toga razvijena i teorija da mi želimo tim činom prizvati sreću i spas.

Fraza Da kucnem u drvo koristi se u mnogim narodima, ali mali broj njih zaista to i uradi.

U Iranu se to čini kako bi se otjerao baksuz – kada se kaže nešto lijepo o nekome.

U Engleskoj se o drvo kuca kako bi se u pomoć pozvali duhovi, dok Bugari kucaju o drvo zbog praznovjerja, kako bi se zaštitili od zla, što ne mora značiti da prizivaju sreću, i to uglavnom kada čuju neke loše vijesti.

Na našim prostorima kuca se o drvo kada se priča o nečemu lijepom – kako bi to tako i ostalo.

U Poljskoj i Rusiji se kuca o drvo kada se priča o nečemu lošem – da se otjera ili kada se želi prizvati nešto dobro.

Talijani imaju neki malo drugačiji običaj. Oni dodiruju željezo kad praznovjerna osoba vidi pogrebnika ili nešto drugo što asocira na smrt.

Izvor: National Geographic

Komentari