O mom faksu – Arhitektonski fakultet

Piše
Ana Leko

Nov 12, 2015

U današnjoj priči O mom faksu malo projektiramo i upoznajemo se s Arhitektonskim fakultetom. U tome nam je pomogla studentica Mirna Mezulić.

Dvadesetčetverogodišnja Mirna Mezulić studentica je 3. godine preddiplomskog studija Arhitekture i urbanizma. Ispričala nam je kako je studirati na Arhitekturi, koje su prednosti tog faksa i što nakon diplome.

Nekoliko riječi o fakultetu

Arhitektonski fakultet je sadržajem i opterećenjem opširan i zahtjevan. Uz svakodnevni rad sve obaveze je moguće obaviti na vrijeme. Puno više obaveza studenti našeg Fakulteta imaju tijekom semestra, nego za vrijeme ispitnih rokova.

Prva godina je veoma općenita, te zbog velikog broja upisanih predmeta (12 po semestru), studentima najčešće i najteža. Na višim godinama naglasak je na projektnim zadatcima koji se izrađuju tijekom cijelog semestra.

Koje su prednosti faksa

Prednosti studiranja na našem fakultetu su model rada u manjim grupama, intenzivna i bliska interakcija s voditeljima kolegija i vježbi. Relativno mali broj studenata doprinosi ugodnoj i kvalitetnoj radnoj atmosferi. Zbog jednako prisutne tehničke i umjetničke komponente, te širokog raspona stečenog znanja (od prostornih planova do interijera), svakome studentu omogućava da se nakon faksa sam usmjeri i specijalizira za određenu temu.

Smjerovi na faksu          

Na Arhitektonskom fakultetu ne postoje smjerovi, svi studenti završavaju smjer Arhitektura i urbanizam. Na diplomskom studiju putem izbornih predmeta studenti djelomično mogu više pažnje posvetiti jednom određenom području. Međutim, fakultet još uvijek ne ide ka specijalizaciji.

Studentske udruge, projekti i aktivnosti

Na faksu postoji Sportska udruga Arhitektonskog fakulteta. Studenti našeg fakulteta aktivno sudjeluju na natjecanjima Sveučilišta u nogometu, košarci, odbojci i plivanju. Organizacijom sportske udruge i Fakulteta česta su putovanja sportskih ekipa na razna natjecanja u Hrvatskoj i inozemstvu.

Projekti i radionice su česte u organizaciji asistenata i profesora fakulteta. Dio radionica odvija se tijekom godine, dok su studentima sigurno najzanimljivije one ljetne radionice u organizaciji Fakulteta.

Osobni plan

Što nakon diplome

S obzirom na mogućnosti koje arhitektura kao profesija pruža još je prerano zaključiti u kojem smjeru ću se specijalizirati nakon faksa. Većinom se studenti odmah nakon diplome odlučuju na rad u arhitektonskim biroima kako bi ostvarili mogućnost polaganja stručnog ispita. (Stručno osposobljavanje traje dvije godine).

Poruka brucošima

Budući studenti ne trebaju se obeshrabriti teškom pripremom za prijemni ispit, te možda malo šturom i općenitom prvom godinom studija. Više godine studija puno su usmjerenije, zanimljivije i samim time lakše. Naravno, interes za arhitekturu je presudan da čovjek ne poludi od obaveza.

Korisne i zanimljive informacije

Povijest Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu seže još u sredinu 19. stoljeća, kada se od Tečaja za obrazovanje graditelja razvio u Građevnu stručnu školu, zatim u Tehničku visoku školu pa s vremenom postao Arhitektonski odjel Akademije likovnih umjetnosti, a nakon još nekoliko faza i izmjena u obrazovanju odlukom Hrvatskog sabora od 26. rujna 1962. godine postao Arhitektonski fakultet Sveučilišta u Zagrebu kao samostalna znanstvena i nastavna ustanova.

Kontakti

Arhitektonski fakultet Sveučilišta u Zagrebu

Ulica Fra Andrije Kačića Miošića 26

Web: www.arhitekt.unizg.hr

Tel: 01/4639 222

e-mail: info@arhitekt.hr

Komentari