Znaju li studenti tehnike brzog čitanja?

Piše
Dijana Šimunić

Sep 02, 2016

Studenti sve češće upisuju tečajeve brzog čitanja kako bi poboljšali svoje učenje i rezultate na faksu. Saznali smo pohađaju li i zagrebački studenti tečajeve ove vrste.

Neki ljudi mogu brzo čitati, dok drugima to ide nešto teže. Upravo su zbog toga sve traženije škole i/ili tečajevi brzog čitanja.

Prosječna osoba uglavnom čita brzinom od oko 250 riječi u minuti. Brzi čitači tvrde da postižu brzinu od prosječno 550 do 600 riječi po minuti uz jednaku razinu razumijevanja, piše Educentar. Ono što je važno naglasiti jest da se pod brzo čitanje podrazumijeva više stvari – broj pročitanih riječi, razumijevanje tih istih riječi te pamćenje onog što smo upravo pročitali. Svatko tko je pohađao tečaj brzog čitanja potvrdit će da to nije samo puko ubrzano čitanje riječi u minuti.

I dok se neki tekstovi čitaju nešto sporije (teža štiva, udžbenici, literatura za ispit), druge tekstove čitamo nešto brže i lakše (časopise, novine). Uglavnom zbog toga jer u novinama i časopisima ima nešto više fotografija, nije toliko monotono te je i sam format slova nešto veći.

Što je sa zagrebačkim studentima?

Možda je i lako brzo čitati, ali da bi naše razumijevanje ostalo isto potrebno je vježbati. Upravo zbog toga sve veći broj studenata upisuje tečajeve za učenje brzog čitanja. Vjeruju li i naši studenti tečajevima brzog čitanja provjerili smo u Presto centru – školi stranih jezika iz Zagreba. To je jedna od škola u Zagrebu koja pruža upravo satove brzog čitanja.

„Brzo čitanje je jedna od tehnika koje uvelike mogu ubrzati samo čitanje i učenje. U prosjeku osoba koja nauči metodu brzog čitanja uz redovito vježbanje može postići i do 10 puta bolje rezultate u donosu na trenutnu brzinu čitanja“, rekao nam je direktor Presto centra Silvano Bucić.

„Tečaj brzog čitanja i učenja mogu upisati osnovnoškolci od četvrtog razreda pa na više, srednjoškolci, studenti i svi drugi koji imaju potrebu poboljšati svoje kognitivne sposobnosti pamćenja, brzine čitanja, organizacije učenja i/ili rada te druge“, priča direktor Bucić.

Najtraženije među studentima

Studenti sve češće upisuju škole brzog čitanja. To je slučaj i u Presto centru.

„Naše tečajeve većinom upisuju srednjoškolci i studenti koji mogu primijeniti ove tehnike u svakodnevnom radu te ubrzati svoje čitanje i učenje čak do deset puta.”

Tečajevi obično traju tjedan dana, a održavaju se u večernjim terminima kako bi bili pristupačniji učenicima i studentima. Tečajevi ne podrazumijevaju samo vježbanje čitanja, oni obuhvaćaju čak desetak tehnika poput Mind-speed readinga, Mind Mappinga, 3D memorije, rješavanja predispitnog stresa, organizacije učenja, učenja u grupama i drugih.

Najviše studenata s Pravnog fakulteta

Iz Centra su nam potvrdili da velik broj zagrebačkih studenata pohađa njihove tečajeve brzog čitanja. No, najviše je ipak studenata prava. To nikako ne čudi s obzirom na to što su studenti prava poznati po učenju.

Najveći broj studenata dolazi nam s Pravnog fakulteta, zatim Filozofskog i drugih fakulteta društvenih znanosti“, rekao je direktor Centra.

Komentari