Uluru – stijena koja mijenja boju

Piše
Mateo Galić

Apr 10, 2017

U samom srcu Australije smješten je Uluru – Kata Tjuta, jedan od dva najpoznatija i najveća Nacionalna parka ove zemlje.

Najveći ponos Australaca je ovaj nacionalni park koji se nalazi u vlasništvu i pod upravom domorodačkog naroda Anangu, starosjedilaca koji ovdje žive više od 30.000 godina. Uluru je najpoznatiji rezervat u Australiji. Za lokalno stanovništvo ovo područje je važno ne samo zbog prirodnih ljepota, nego i kao zona u kojoj se nalazi dom mnogih božanstava.

1

Uluru brdo stvoreno je pod utjecajem tektonskih pokreta prije 500 milijuna godina. Pijesak nošen vjetrom oblikovao je zaobljenu, slonovsku masu koja se naglo uzdiže iz ravnice. Najveći dio ove stijene nalazi ukopan u pijesak, iz koga izranja njegov jedini vidljivi dio – zaravnjeni vrh visok 348 m. Pri dnu njegov opseg iznosi 10 km.

Aboridžini ovu stijenu zovu Uluru, dok je u svijetu poznatija pod nazivom Ayers rock. Za Aboridžine je ova drevna crvena stijena oduvijek bila sveto i mistično mjesto, a danas je svojevrstan nacionalni simbol.

Kako se sunce kreće po nebu, tako se Uluru žari u različitim nijansama. U zoru sjaji  narančastim sjajem, u rano jutro sjene ga boje u tamnije nijanse, u podne dobiva boju jantara. Ipak, ovo stjenovito brdo je najimpresivnije u suton, kada se pretvara u masu spektakularnog izgleda, nalik užarenom ugljenu.

2

Sve do sedamdesetih godina 19. stoljeća Ayers rock nije bio poznat Europljanima, a onda su ga otkrila dva istraživača koji su stijeni dali ime po tadašnjem premijeru države Južna Australija. Danas ovo mjesto posjeti oko milijun turista godišnje. Najveća avantura za njih je penjanje do vrha stijene, za što je potrebno oko 2 sata. Međutim, Aboridžini se ne penju jer je to za njih sveto mjesto, a to ne savjetuju ni turistima. Većina posjetitelja, naravno, ne može odoljeti izazovu i oglušuje se o upozorenja i molbe Aboridžina.

Nedaleko odatle nalazi se i aboridžinsko naselje u koje obavezno svrati svaki putnik. Tu domaćini s oduševljenjem pokazuju svojim gostima domaće rukotvorine i igre, pripovijedaju im o lokalnim običajima i poslužuju ih tradicionalinim jelima.

3

Foto: YouTube

Iz okolnog prostora uzdiže se 36 kupola od kamena, koji se redaju jedna za drugom formirajući krug. To je planina Kata Tjuta, znana i pod imenom Olga. Prevedeno sa aboridžansko jezika to bi značilo „Mnogo glava“. Najviša kupola doseže 550 metara nadmorske visine, što je i najviša tačka nacionalnog parka Uluru. Kupole su podijeljene uskim gudurama i klancima, a u jednom jarku u samom središtu planine, nalazi se zadivljujuća zelena oaza nazvana Dolina vjetrova.

Ovaj nacionalni park specifičan je i po svojoj flori i fauni. On je stanište mnogih neobičnih biljnih i životinjskih vrsta.

Izvor: Pixelizam.com

Komentari