Na današnji dan počela je bitka za Staljingrad

Piše
Mateo Galić

Jun 28, 2017

Na današnji dan, 28. lipnja 1942. godine, počela je jedna od najvećih bitaka u Drugom svjetskom ratu i jedna od najkrvavijih u ljudskoj povijesti, bitka za Staljingrad.

Kada je odlučio pokoriti Staljingrad, Adolf Hitler nije mogao ni sanjati da će zbog te bitke najvjerojatnije izgubiti i rat i da većina njegovih snaga više nikada neće kročiti na tlo Njemačke…

1

Smatra se da je ova bitka bila psihološka prekretnica rata jer je Staljingrad ujedno bio i krajnja točka prodora njemačkog Wermachta u dubinu teritorija Sovjetskog saveza. Vodila se na području Staljingrada (danas Volgograd), a sastojala se od njemačke opsade južnog dijela grada, bitke unutar grada i sovjetske protuofanzive u kojoj su uništene ili zarobljene preostale snage Sila osovine na tom području. Sile osovine su u ovoj bitki izgubile oko četvrtine ukupnog ljudstva na istočnom bojištu i od tog se gubitka nisu nikada uspjele oporaviti. Za Sovjete, pobjeda kod Staljingrada značila je početak oslobađanja domovine i prvi korak ka pobjedi nad nacističkom Njemačkom.

2

U ovoj bitki sudjelovalo više od dva milijuna vojnika, a na kraju je izbrojen gotovo isti broj ubijenih, ranjenih ili zarobljenih vojnika i civila. Ubijeno je, ranjeno ili zarobljeno 400 tisuća Nijemaca, 200 tisuća Rumunja, 130 tisuća Talijana i 120 tisuća Mađara. S druge je strane poginulo 478 tisuća Rusa, a ranjeno ih je još 650 tisuća.

Nakon poraza u Staljingradu, Hitler je Nijemcima priznao da se sada nalaze u obrambenom ratu, a Goebbels je u njegovo ime pozvao na totalni rat svim raspoloživim sredstvima. Osim vojnog, Treći Reich zadobio je isto toliko snažan udarac na moral od kojeg se više nikada nisu oporavili.

Do 22. studenog Crvena je armija okružila većinu njemačke Šeste armije. Oko 230 tisuća vojnika sada je tu bila na milost i nemilost zapovjedništva, a Hitler je tu napravio jednu od svojih najvećih grešaka. Predaja i povlačenje nisu dolazili u obzir, već je pala odluka da se vojsku opskrbljuje avionima. Kako bi 230 tisuća vojnika moglo djelovati u takvim okolnostima, dnevno im je trebalo dostaviti barem 800 tona opreme i namirnica.

3

Nijemci su imali kapacitet za tek 117 tona, a na kraju su uspjeli prevoziti tek 94 tone. Osim što je to bilo manje od osmine onoga što je bilo neophodno, vojnicima su se često slale potpuno beskorisne stvari. Tako im je jednom stiglo 20 tona votke, a često su dobivali i ljetne uniforme, iako su se smrzavali na temperaturama koje su se spuštale i ispod -30 celzijevih stupnjeva.

Bitka za Staljingrad je najpogubnija bitka u povijesti čovječanstva te bitka na kojoj je Hitler napokon ‘polomio zube’ i počeo srljati u poraz. Jedan od generala u bitci i kasnije premijer SSSR-a, Nikita Hruščov, grad je 1961. godine preimenovao u ‘Volgograd’. Grad danas broji oko milijun stanovnika i važno je industrijsko središte.

Izvor: Wikipedija

Komentari