Veljača u SC-u uz tri izvedbene radionice

Piše
Ana Leko

Feb 13, 2017

Kultura promjene u veljači organizira tri izvedbene radionice u zagrebačkom Studentskom centru. Možete birati Pjevačku radionicu tradicijske glazbe Šri Lanke, Plesnu radionicu Secondhand knowledge i Vokalno istraživački laboratorij.

Pjevačka radionica tradicijske glazbe Šri Lanke

Prva radionica u SC-u održat će se 18. veljače od 10 do 12:30 sati te od 14 do 16:30 sati pod vodstvom dr. Lasanthi Manaranjanie Kalinga Dona u velikoj dvorani Teatra &td. Za ovo glazbeno putovanje treba izdvojiti 60 kuna za participaciju. Prijaviti se možete do 16. veljače u ponoć na e-mail adresu edukultura.sc@gmail.com.

dr. Lasanthi Manaranjanie Kalinga

dr. Lasanthi Manaranjanie Kalinga

Ova cjelodnevna pjevačka radionica pruža uvid u načine poučavanja i učenja pjesama te u dio repertoara tradicijske glazbe Šri Lanke. Na njoj će se pjesme učiti oponašajući učiteljevu pjevačku tehniku i različite vrste melodijskih ukrasa. Radionica predstavlja privlačan izazov za sudionike, uvodeći ih u, za njih, veoma neobičan glazbeni sustav, koji počiva na vlastitim pravilima i estetici. Oblikovana je tako da omogući lagano razumijevanje teorijskih temelja i uživanje u praktičnim glazbenim aktivnostima. Radionicu će voditi dr. Lasanthi Manaranjanie Kalinga Dona, umjetnica i etnomuzikologinja sa Šri Lanke, posvećena izvođenju tradicijske glazbe i medicinskoj etnomuzikologiji.

Radionicu organizira ženska vokalna skupina Čipkice u suradnji sa Edukulturom Kulture promjene SC-a.

Plesna radionica Secondhand knowledge

Za ovu plesnu radionicu traže se kreativci i entuzijasti koji su aktivni u plesu i koreografiji. Pozivaju se plesačice i plesači, koreografkinje i koreografi, dramaturgije i dramaturzi na razgovor i/ili besplatnu radionicu koja će se održati od 20. do 24. veljače u Teatru &td.

Ako želite sudjelovati na ovoj radionici trebate poslati svoj kratki CV i nekoliko rečenica zašto želite sudjelovati, po mogućnosti na engleskom jeziku, na e-mail adresu edkultura.sc@gmail.com do 15. veljače.

Radionica je dio šireg istraživačkog projekta Secondhand knowledge koji dokumentira različite plesne scene na periferiji Europe, koji vode Rosa Omarsdottir, Asrun Magnusdottir i Alexander Roberts.  

Što je zapravo secondhand znanje? To je znanje koje jedna osoba stječe preko druge osobe. Nije znanje iz neposrednog iskustva, nego je posredovano i stečeno bez direktnog uvida u samu temu; subjektivno je i oslanja se na maštu, osobni kontekst i vjerovanje. Islandski autori pitaju se je li znanje iz druge ruke zbilja manje važno, posebno u kontekstu umjetnosti, za razliku od znanja iz prve ruke?

Interes islandskih autora usmjeren je na dokumentiranje plesnih scena koja se događaju na periferiji, ne samo da bi dokumentirali ono što nastaje tamo nego da bi i razumjeli kako znanje i utjecaji putuju od centra do periferije i obratno, da bi propitali tu hijerarhiju i, nadaju se, decentralizirali ovu postavku zapadnjačke-eurocentrične povijesti plesa fokusirajući se i dajući na važnosti drugačijim iskustvima i razumijevanjima povijesti plesa kao cjeline.

U Hrvatskoj ostaju tjedan dana tijekom kojih žele dokumentirati utjecaje i interese lokalne plesne scene. Traže sudionike (plesače, koreografe, dramaturge…) koji su voljni s njima razgovarati o konceptu secondhand znanja i njegovom utjecaju na plesnu scenu u Hrvatskoj.

Možete biti samo sugovornik i tada vas trebaju jednom, u razdoblju od 20. do 24. veljače kada vama to najviše bude odgovaralo.

Međutim, možete im se pridružiti i u studiju, 2 do 3 sata dnevno (točni termini u dogovoru sa sudionicima), kada će u formi petodnevne radionice pokušati rekonstruirati i rekreirati utjecaje o kojima su raspravljali pritom se koristeći secondhand znanjem. Radionicu će, nadaju se, završiti malom prezentacijom za zainteresiranu javnost.

Vokalno istraživački laboratorij s Irenom Tomažin

Od 23. do 26. veljače od 14 do 19 te od 11 do 16 sati u Teatru &td održat će se Vokalni lab #4 – Irena Tomažin: Glas kao tijelo, tekst kao glazba.

Zbog ograničenog broja mjesta svoju prijavu s kratkim motivacijskim pismom, životopisom i brojem mobitela treba poslati što prije, a najkasnije do 17. veljače na e-mail adresu edkultura.sc@gmail.com. Za ovu radionicu studenti trebaju izdvojiti 175 kuna, a svi ostali 250 kuna.

Glas kao tijelo, tekst kao glazba vokalni je laboratorij na kojem glazbenici, pjevači, izvođači i autori pod vodstvom koreografkinje i pjevačice Irene Tomažin imaju priliku raditi na glasu kroz tijelo te na razvijanju vlastitih autorskih poetika.

Irena Tomažin Foto: MAREK WILCZYNSKI

Irena Tomažin
Foto: MAREK WILCZYNSKI

Naime, tijelo je instrument glasa, tijelo rezonira kad pjevamo i tijelo nosi glas. Putem fizičkih vježbi, odnosno povezivanjem s vlastitim tijelom i kretanjem, također dolazimo i do svog glasa – promatrat će se i slušati kako glas može biti produžetak i nastavak fizičke akcije. Vježbama disanja i opuštanja tijela, možemo rezonirati glasom i otvarajući se slušanju, možemo otkriti vlastite ritmove i melodije koje organski nosimo. Eksperimentiranje glasom može nas dovesti do različitih lica i priča koje svaki glas ima. S druge strane, imajući tekst i radeći s njim kao s kompozicijom, možemo ga utjeloviti i postići da ga pjevamo ili ga samo govoriti prostoru, šaljući ga u prostor da rezonira. Pristupajući mu kao glazbi možemo postići različite interpretacije teksta.

Fokus ovog laba usmjeren je na to da svaki sudionik pronađe svoj način stvaranja s glasom i tijelom. Naglasak će stoga biti na individualnom radu svakog od sudionika koji će uz pomoć mentorice razvijati svoje autorske vokabulare, istraživati vlastiti individualni i specifični način zvučanja/pjevanja/izvođenja ili samo bivanja/življenja sa svojim glasom koristeći specifične tekstualne/glazbene/plesne materijale, motive, inspiracije i želje.

Ove izvedbene radionice se realiziraju u sklopu projekta Edukultura SC Kulture promjene Studentskog centra, uz potporu Ministarstva kulture RH i Ureda za kulturu, obrazovanje i sport Grada Zagreba.

Opis radionica i fotografije: Kultura promjene PR

Komentari