Kako se zaštititi u ovim hladnim zimskim danima

Piše
Dijana Šimunić

Jan 19, 2017

U hladnim zimskim danima moramo voditi posebnu brigu o svojoj koži, kosi i zdravlju jer su nam velika hladnoća, promjene temperature, vjetar i manjak fizičke aktivnosti najveći neprijatelji.

Meteorolozi su nam za vikend najavili još niže temperature – nevjerojatnih 17 Celzijevih stupnjeva ispod ništice. Iako nas snijeg i snježni pokrivač uglavnom vesele, trebali bismo znati kako se dobro zaštititi od niskih temperatura koje nam dolaze.

Nigdje bez kape, šala i rukavica

Ovakva ekstremna hladnoća nije bezopasna, a ozebline, pothlađivanje i drhtavice itekako su moguće kad su zimski mjeseci u pitanju. Zato kad izlaziš iz kuće nikako ne smiješ zaboraviti kompletnu zaštitu – kapu, šal, rukavice i nepropusne čizme. Šalom obavezno treba prekriti i zaštititi svoja usta kako bi se izbjeglo izravno udisanje hladnog zraka. Kad je riječ o odjeći, obuci se slojevito, ako treba stavi i dva para čarapa, a neka tvoja odjeća bude prije svega komotna i udobna.

Osim toga, hranjive i masne kreme za lice i ruke također su obavezna zaštita jer ove niske temperature isušuju kožu i mogu izazvati ozebline, koje nisu ni malo ugodne. Jednom kad ih dobiješ uvijek će se, za vrijeme zime i niskih temperatura, lako vraćati.

Izbjegavaj izlaske po najvećoj hladnoći

U slučaju da ovih zimskih dana možeš ostati doma, radije se zavuci u topli krevet i ne izlazi bez prevelike potrebe. Ako moraš na predavanje s kojeg si već previše puta izostao, nažalost ne možeš ostati u stanu i čekati da prođu ove zimske temperature.

Liječnici upozoravaju da je najgore izlaziti u ranojutarnjim i noćnim satima jer su onda temperature najniže.

winter-1972939_1920

Kad izlaziš, nemoj predugo biti na hladnom i pokušaj s vremena na vrijeme ući u neki zatvoreni, zagrijani prostor. Trebao bi i izbjegavati sve vanjske fizičke aktivnosti koje bi u tvom organizmu mogle uzrokovati umaranje ili teško disanje pod niskim temperaturama.

Spas potraži u toplim napitcima

Teorija da će te alkohol najbolje ugrijati u hladnim danima ipak nije istinita. Kad ga popiješ, možda imaš osjećaj da ti je toplije, ali zapravo on djeluje upravo suprotno – snižava temperaturu tvog tijela i tako te ne štiti od hladnoće ni moguće hipotermije. Pokušaj zato izbjegavati sva alkoholna pića poput kuhanog vina, likera i ostalih žestokih pića, a isto napravi i s kavom jer kofein ima sličan učinak.

tea-428307_1280Spas od niskih temperatura radije potraži u voćnom čaju, toploj vodi s limunom ili kokosovom mlijeku sa cimetom. Oni te neće samo ugrijati, već će tvom organizmu pružiti vitamine koji su mu potrebni da sačuva svoju otpornost, pogotovo sad u ovim hladnim danima. Vitamin C iz limuna ojačat će tvoj imunitet pa će te epidemija gripe i prehlade, koja ovih dana pogotovo hara, izbjegavati u širokom luku.

Nemoj zanemariti kosu

Tijekom zime i naša je kosa sklonija isušivanju pa joj je potrebna dodatna njega. Zbog hladnoće i velike razlike u temperaturama kosa postaje suha i lagano puca, a često se pojavljuje i perut. Uz nekoliko savjeta možeš je zadržati sjajnom i zdravom.

Nakon pranja i prije sušenja kose koristi regenerator te druga njegujuća ulja da spriječiš naelektriziranost kose koja se javlja zbog češćeg nošenja kape i korištenja sušila. Nemoj ni prečesto prati kosu, radi to najviše dva puta tjedno. Čak i kapa može utjecati na stanje tvoje kose – nosi kape isključivo od prirodnih materijala.

6 savjeta kako zaštititi kožu od hladnoće

Komentari