Vlada ne doživljava demografiju kao strateško pitanje

Piše
Petra Haleš

Feb 23, 2018

Svjetski savez mladih Hrvatska od Vlade traži da u roku od tri mjeseca donese cjelovitu i sveobuhvatnu demografsku strategiju.

Zagreb, 23. veljače 2018. – Stanje u demografiji je alarmantno, a ovaj tjedan predstavljene Vladine mjere nisu odgovarajuće.

Upozorio je na to Svjetski savez mladih Hrvatska na konferenciji za medije „Naša zemlja treba mlade koji vjeruju u nju, i nositelje vlasti koji se bore za njihov ostanak“.

Pritom su predstavljena istraživanja provedena među mladima u Hrvatskoj tijekom prošle dvije godine. Ona otkrivaju da mladi žele ostati u Hrvatskoj i osnovati obitelj, ali na ostvarenje te želje utječu nesigurna primanja, rješavanje stambenog pitanja, osiguranje financijske neovisnosti te strah od gubitka radnog mjesta nakon povratka s rodiljnog dopusta. Istraživanja otkrivaju i problem građanske, financijske i medijske pismenosti mladih te nedostatak neformalnog obrazovanja, praktičnih vještina potrebnih za tržište rada.

Mladi žele ostati u Hrvatskoj, svjesni su problema i spremni su podnijeti i žrtvu da se on riješi, ali moraju vidjeti stav vladajućih da i oni žele to isto. Floskule i kratkotrajne,  ad hoc mjere  neće riješiti problem i neće uvjeriti mlade da ostanu u Hrvatskoj i da ovdje podižu obitelji. Hrvatskoj treba jasna obiteljska politika i demografska strategija!“, istaknula je Jelena Slavić Miljenović, voditeljica zagovaranja Svjetskog saveza mladih Hrvatska i napomenula da ovo stanje nije problem jedne Vlade već stava „mladi kupite stvari i idite iz zemlje“ koji se predstavlja mladima kao rješenje problematike.

Kako bi se izbjegao demografski slom zemlje, problemu je nužno pristupiti sustavno. Potvrdio je to i demograf dr. sc. Stjepan Šterc s napomenom da je ovo strateško pitanje Hrvatske i zato čekamo dan kad će Hrvatskom upravljati najbolji.

„Vrijeme je da konačno shvatimo da je pitanje demografije ključna problematika hrvatske budućnosti. Rješavanju tog problema trebamo pristupiti organizacijski, tehnički i operativno. Nije dovoljno  donijeti mjeru, dvije ili tri, nego sustav mjera  koje bi bile vezane uz radnu, financijsku i pravnu sigurnost žena, majki, djece, obitelji…“, kazao je Šterc i naglasio da se demografska revitalizacija treba ostvariti donošenjem ključnih strateških mjera, povezivanjem iseljenika i decentralizacijom zemlje ukoliko za 5 do 10 godina ne želimo biti svjedoci pada svih sustava. Demograf ističe da su mladi budućnost Hvatske, ali žele ostati u Hrvatskoj koja će imati širinu pristupa političkog sustava.

Voditeljica pravno–zagovaračkog tima SSMH-a Mateja Čop mlade je pozvala da se aktivno uključe u politike o kojima ovisi njihova budućnost. Pritom se osvrnula na ostavku Marina Strmote.

Ostavka stručnjaka koji odlazi zbog pasivnosti sustava i manjka političke volje da riješi gorući problem od nacionalnog interesa prikaz je svih mladih koji su zbog istog razloga postali pasivni, apatični promatrači najveće katastrofe u Hrvatskoj. Ovim putem pozivamo mlade da se počnu oglašavati o ovom problemu, zauzimati se za svoje bolje sutra jer ako nećemo mi, tko će? Ako nećemo sad, kad ćemo?“, kazala je Mateja Čop.

Mladi iz SSMH-a Vladi su uputili zahtjev za donošenjem cjelovite i sveobuhvatne demografske strategije u koju trebaju biti uključeni stručnjaci, ali i mladi. Naime, ističu u Savezu, mladi će tu strategiju morati živjeti. Predložili su i osnivanje tijela te organizacijske preinake koje bi omogućile nadsektorsku suradnju kako bi se odgovarajuće rješavala sva pitanja vezana za demografiju i iseljenike. Mladi smatraju da Vlada pravu strategiju treba izraditi u iduća tri mjeseca.

Hitno nam treba demografska strategija!!!

Komentari