50. obljetnica Studija snimanja

Piše
Vedran Mikulić

Nov 25, 2019

Akademija dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu će u petak, 29. studenoga 2019. godine svečano obilježiti 50. obljetnicu Studija snimanja.

Svečanost će započeti u 17 sati na pozornici Akademije na Trgu Republike Hrvatske 5, uz prigodni program i promociju monografije “50 godina Studija snimanja 1969. – 2019.”, čiji je urednik profesor Silvestar Kolbas.

1

Monografija, kroz tekstove prof. dr. art. Enesa Midžića i ostalih nastavnika Odsjeka, detaljno predstavlja povijest i razvoj ove značajne filmske profesije i akademskog studija, koji je 1969. godine utemeljio vrsni snimatelj i profesor Nikola Tanhofer.

Studij snimanja bitno je i naglo promijenio ukupnu sliku jedne profesije, a i umjetničkog i stručnog područja na kojem djeluje. Generacije akademskih snimatelja školovanih na Akademiji dramske umjetnosti donijeli su svježu energiju, znanje i ideje, potrebne u trenutku u kojem hrvatska kinematografija i rastući medij televizije, nisu više mogli crpiti svoju inspiraciju i snagu u sporadičnom regrutiranju i samoobrazovanju filmskih i televizijskih snimatelja.

2

Studij, koji je profesor Tanhofer razvijao, zasigurno je oplemenio sliku hrvatske kinematografije i televizije. Danas se Studij snimanja odvija na dvjema razinama koje podrazumijevaju trogodišnji preddiplomski studij te dvogodišnji diplomski studij.

Diplomski studij Snimanja čine tri usmjerenja i to: Filmsko snimanje i videosnimanje, Fotografija te Oblikovanje svjetla. Temelj studija čini praktični umjetnički rad u kojem se primjenjuje usvojeno filmsko teorijsko znanje i stječe iskustvo u kreativnoj uporabi tehnike i tehnologije. 

3

Svečanost će se nastaviti u 19 sati uz otvaranje izložbe pod nazivom “50 godina Studija snimanja”, u ADU Galeriji f8 (Trg Republike Hrvatske 8).

Izložba će predstaviti fotografije iz akademskih filmova koje su snimali studenti prve generacija studija snimanja, a čiji kustos je povjesničar umjetnosti prof. Želimir Koščević. Na izložbi će se također moći pogledati i pedesetak kratkih studentskih filmova te dokumentarne fotografije koje prikazuju povijest studija od 1969. godine do danas.

4

Izložba ostaje otvorena do 13. prosinca. Radno vrijeme ADU Galerije f8 je radnim danom od 12 do 19 sati, a subotom od 10 do 15 sati.

Partner obljetnice je Društvo hrvatskih filmskih redatelja.

Komentari