Arts and Culture aplikacija otkriva tko vam je dvojnik

Piše
Petra Haleš

Jan 16, 2018

Ako ste se ikada zapitali kome više ličite, Rembrandtu ili Van Goghu, to će vam otkriti Googleova aplikacija.

Arts and Culture aplikacija osvaja svijet nakon što je objavljeno da će otkriti tko vam je dvojnik. Korištenje aplikacije je gotovo jednostavno kao sama instalacija – ali, nije za svakoga.

Dosad se ističu dva velika problema: aplikacija u mnogim zemljama ne funkcionira, i ljudi su zabrinuti da se njihova lica u tajnosti pohranjuju u baze podataka. Prvi problem je, barem zasad, nerješiv, a drugi, piše Independent, je najmanji razlog za brigu. Iz Google-a uvjeravaju kako fotografije koje koristi aplikacija neće biti korištene ni za što drugo.

Neki, napola u šali, govore kako su uz pomoć ove aplikacije završili u bazama podataka američke Agencije za nacionalnu sigurnost.

“Kada pošaljete sliku putem aplikacije, Google je koristi kako bi našao umjetnička djela koja izgledaju poput vas. Google neće koristi podatke iz vaše fotografije za bilo koju drugu svrhu i pohranit će fotografiju samo toliko dugo koliko traje potraga za odgovarajućim odgovorom”, kažu iz Google-a.

Vjerujete li ovome vjerojatno ovisi o tome koliko vjerujete Google-u. Ipak, jasno je da bi kompanija vrlo lako mogla prikupljati podatke o vama i vašem licu i bez da koristi uspoređivanje sa slikama. Google prati podatke na drugačiji način, a ni mnoge druge kompanije ne garantiraju da neće koristiti vaše fotografije koje prikupljaju.

Kako koristiti aplikaciju?

Downloadajte aplikaciju, instalirajte je i ostatak postupka je vrlo jasan sam po sebi. Kad uploadate fotografiju koji želite, aplikacija će vam poslati slike koje podsjećaju na vas. Aplikacija je geografski ograničena pa je npr. nedostupna u Velikoj Britaniji.

Osim usporedbe s umjetničkim djelima, Google Arts & Culture aplikacija ima i široku paletu drugih sadržaja. Tako uz pomoć ove aplikacije možete istraživati umjetnička djela u vašoj blizini, ili u virtualnoj stvarnosti. Aplikacija funkcionira na iOs-u i Androidu.

Komentari