FOI kreirao novi portal za e-učenje – ‘FOI ONLINE’

Piše
Petra Haleš

Apr 07, 2020

Fakultet organizacije i informatike je time želio na jednom mjestu objediniti sve relevantne informacije i savjete za online održavanje nastave  i provođenje online ispita.

Slijedom ubrzane primjene e-učenja u obrazovnim ustanovama u Hrvatskoj te obzirom na činjenicu da je jedan od vodećih fakulteta u Hrvatskoj po primjeni e-učenja, Fakultet organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu je pripremio novi portal za online učenje – FOI ONLINE, koji na jednom mjestu integrira sve bitne informacije za nastavnike i studente, a koristan je i za nastavnike i učenike u osnovnim i srednjim školama. Materijale na portalu pripremilo je Povjerenstvo za e-učenje FOI-ja, Centar za razvoj programskih proizvoda FOI-ja te nastavnici FOI-ja.

Cilj ovog portala jest pružiti sve informacije i podršku u pripremanju i izvođenju online nastave i provođenju online ispita za nastavnike, a studentima pružiti korisne informacije i savjete kako što uspješnije pratiti online nastavu i ostvariti ishode učenja po pojedinom predmetu.

Nastavnicima se tako nude smjernice i upute u nekoliko kategorija:

 • Smjernice za izvođenje online nastave;
 • Korištenje LMS sustava Moodle za online nastavu;
 • Primjer provođenja online kolokvija;
 • Upute za snimanje nastavnih materijala;
 • Big Blue Button (besplatan sustav za webinare)– upute za korištenje;
 • Tips&tricks za uspješnu online nastavu.

FOI je na jednom mjestu objedinio i sve upute i sadržaje koje su za uspješno izvođenje online nastave do sada objavile i relevantne institucije za visoko obrazovanje u Hrvatskoj:

 • Upute MZO za vrednovanje i ocjenjivanje tijekom nastave na daljinu;
 • Upute za online nastavu Centra za e-učenje Sveučilišta u Zagrebu;
 • Video poduke o tehnologiji za potrebe održavanja nastave na daljinu, koje su za Sveučilište u Zagrebu pripremili doc. dr. sc. Mario Konecki i dr. sc. Mladen Konecki s FOI-ja;

Uz to nastavnici mogu pogledati kako izgledaju primjeri dobre prakse – izdvojene teme pojedinih predmeta koji se izvode na FOI-ju te predložak e-predmeta za pripremu vlastitog.

S druge strane, portal FOI Online i studentima nudi savjete u dvije kategorije:

 • Tips&tricks za uspješno studiranje te
 • BigBlueButton (sustav za webinare) – upute za studente.

U razvoju je i dio portala koji se odnosi na analitike učenja, a u okviru kojeg će nastavnicima biti dane preporuke za praćenje napretka studenata na pojedinom predmetu te ankete za procjenu e-predmeta od strane studenata, a na stranici će uskoro biti ukomponirane i smjernice za uspješno vođenje online sastanaka (poput sastanaka Katedre ili sastanaka projektnih partnera).

FOI planira kontinuirano nadograđivati informacije na ovom portalu, koji je dostupan ovdje.

Svi sadržaji su dostupni javno, a moguće se pretplatiti i na FOI Online newsletter te primati sve najnovije informacije vezane uz e-učenje. 

Najljepše zahvaljujemo kolegicama i kolegama iz Povjerenstva za e-učenje FOI-ja, Centra za razvoj programskih proizvoda FOI-ja te svim nastavnicima koji su sudjelovali u pripremi sadržaja za FOI Online portal – poručila je dekanica FOI-ja izv. prof. dr. sc. Nina Begičević Ređep i poručila da je portal svima javno dostupan i spreman za korištenje.

Komentari