Kako ne ostati žedan u pustinji?

Piše
Sponzorirani članak

Jul 17, 2017

Naučite kako preživjeti nepodnošljive vrućine i opasne pješčane oluje Hrvatske Sahare.

Iako su u narodu znani i kao Krvavi peski, Durđevački su pijesci, začudo, jedina pustinja na svijetu u kojoj nitko nikada nije ostao žedan. Kako bismo saznali više o ovom neobičnom fenomenu, odlučili smo detaljno istražiti Durđevačke pijeske i otkriti što sve očekuje putnike namjernike i avanturiste koji odluče posjetiti ovu pustinju.

1

Vrućine su nesnosne

U svakoj je pustinji na svijetu poprilično vruće, a Đurđevački pijesci nisu iznimka. Jedina je razlika u tome što je ovdje vruće samo usred ljeta, dok je u ostalom dijelu godine vrlo ugodno. Ako planirate posjetiti Đurđevačke pijeske tijekom ove ljetne sezone, opremite se hladnom Žujom, a slobodno ubacite i koje Ožujsko s okusom Bazge, Ožujsko Limun ili Ožujsko Grejp za dodatnu dozu osvježenja.

12

Kiša nije rijetkost

Još je fenomenalnija činjenica da kiša u Đurđevačkim pijescima uopće nije rijetka pojava. Dok u drugim pustinjama na svijetu gotovo da i nema kiše, ovdje kiša zna padati danima. Mnogi se zbog toga pitaju kako je, usprkos obilnim kišama, moguće da cijelo područje bude toliko suho i prepuno pijeska, no za to još nitko nema odgovor. To je još jedan hrvatski fenomen koji tek treba razjasniti!

Pijesak je posvuda

Kao što im i samo ime kaže, Đurđevački pijesci su prepuni pijeska. Ako odlučite posjetiti ovo područje, obavezno ponesite marame i kape jer ćete u protivnom biti puni pijeska čim zapuhne prvi vjetar, a puše dosta često. S obzirom na to da nitko ne želi piti pivo puno pijeska, dok hodate pustinjom uvijek dobro začepite svoju Žuju, a ako ste čep bacili nakon otvaranja, uvijek možete staviti i palac preko otvora.

Ne zaboravite, pivo se radi od samo četiri sastojka, a pijesak s razlogom nije među njima!

2

Ima i opasnih životinja

Osim komaraca, buba i malenih guštera koji se skrivaju u pijesku, na području Đurđevačkih pijesaka možete čak naići i na tri tradicionalne hrvatske deve. Opuštene i miroljubive, ove ćete tri deve najčešće vidjeti kako hodaju pješčanim dinama u potrazi za osvježenjem.

Do najbliže oaze je 15 minuta hoda

Ako kojim slučajem u Hrvatsku Saharu dođete nepripremljeni, odnosno bez hladne Žuje u ruksaku, ne brinite. Gdje god da se nalazili na području Đurđevačkih pijesaka, do najbliže trgovine sa Žujom neće vam trebati više od 15 minuta. Iako se tih 15 minuta može činiti kao vječnost dok hodate nepreglednim pješčanim prostranstvima, a sunce i vjetar vas pokušavaju zaustaviti, upravo je ova blizina nepresušnih izvora Žuje glavni razlog zbog kojeg nitko u Đurđevačkim pijescima nije ostao žedan.


Hrvatska je prepuna neobičnih fenomena. Ako imate savjet koji će posjetiteljima Hrvatske Sahare pomoći da ne ostanu žedni u pustinji, zalijepite ga na zid Žujine Facebook stranice!

Komentari