Na današnji dan umro je Joe Cocker

Piše
Prika Vican

Dec 22, 2016

Na današnji dan, 22. prosinca 2014. godine, u Coloradu, umro je engleski pop pjevač John Robert Cocker, poznatiji kako Joe Cocker.

Glazbenu karijeru Cocker je započeo u svom rodnom gradiću Sheffieldu u Engleskoj, kad je imao tek 15 godina. Njegov prvi sastav bili su The Avengers (u kojima je pjevao pod umjetničkim imenom Vance Arnold), potom je surađivao sa sastavom Big Blues, kao i s The Grease Bandom. 1969. pojavljuje se u američkom TV showu Show Eda Sullivana.

dfd

Prvi veliki hit Cocker je imao s pjesmom With a Little Help from My Friends, obradom The Beatlesa na kojoj je gitaru svirao Jimmy Page. Iste godine održao je nastup na legendernom festivalu u Woodstocku. Daljnji je uspjeh postigao obraom pjesme She Came In Through the Bathroom Window The Beatlesa, te vlastitim pjesmama, iznimno uspješnim Cry Me a River i Feelin’ Alright.

1970. postiže najveći hit tog dijela svoje karijere s pjesmom The Letter s albuma Mad Dogs and Englishmen.

Početkom 1970-ih problemi s drogom i alkoholom usporavaju mu karijeru, no u 80-ima i 90-ima uspijeva se vratiti zahvaljujući nekolicini iznimno uspješnih hitova:

  • Up where We Belong, pjesma nagrađena Oscarom, otpjevana s Jennifer Warnes za film Oficir i džentlmen
  • You are So Beautiful
  • When The Night Comes
  • N’oubliez Jamais
  • Unchain my heart

Cocker je slovio za velikog obožavatelja Hrvatske, u kojoj je nastupio nekoliko puta.

U dobi od 70 godina, 22. prosinca 2014., Cocker je umro u svojem domu u Coloradu od posljedica raka pluća.

Izvor: Wikipedija

Komentari