Kinetoza – mučnina u vožnji! Kako je spriječiti?

Piše
Kristina Jelić

Jul 21, 2016

Mučno ti je dok se voziš? Pa nemoj se voziti! Šala mala. Mi i ovaj put imamo prirodna rješenja za ovaj problem koji se zove kinetoza, odnosno bolest kretanja.

Kinetoza je bolest kretanja, koja nastaje u vožnji i uzrokuje simptome poput vrtoglavice, mučnine i povraćanja. Osim tableta protiv mučnina, akupresurnih narukvica, mi vam donosimo neka rješenja na prirodni način.

Đumbir

Đumbir je odličan lijek protiv kinetoze, jer učinkovito smanjuje neugodne mučnine. Konzumirajte ga svježeg ili suhog. Dovoljno je pojesti mali komadić svježeg đumbira (ne više od kockice 1×1 centimetar) pola sata prije putovanja, ili s nešto tekućine unijeti pola žličice đumbira u prahu.

ginger-277874_1920

Prirodni čajevi

Mučninu možete riješiti i ispijanjem čaja od kamilice, koji će umiriti eventualna grčenja i bolove u želucu. Protiv mučnine pomaže i čaj od paprene metvice, kadulje, lavande te ruže. Čaj pripremite na uobičajen način, ali ga nemojte zasladiti.

herbal-tea-1410563_1920

Par savjeta kako spriječiti kinetozu:

  1. Izbjegavajte masnu i tešku hranu prije puta
  2. Nemojte ići na put gladni
  3. Izbjegavajte pića na bazi citrusa
  4. Izbjegavajte gazirana pića i alkohol

Savjet plus:

Tijekom vožnje sjednite u prednji dio autobusa, a ako idete autom tada sjedite naprijed. Izbjegavajte čitanje i gledanje u mobitel. Najbolje je da gledate ravno ispred sebe.

Izvor: zadovoljna.dnevnik.hr

Komentari