Bademi: zdrava grickalica koju bi trebalo jesti svaki dan

Piše
Dijana Šimunić

Jul 31, 2016

Često nam se između obroka javi želja za nečim slatkim ili slanim. Umjesto da jedemo nezdrave grickalice, trebali bismo pojesti nešto prirodno, zdravo, a jednako ukusno. Odličan izbor za zdravu grickalicu sigurno su bademi.

Bademi zapravo pripadaju skupini orašastih plodova. Bademi nisu samo ukusni, oni imaju pozitivan učinak na naše zdravlje. Odličan su izvor vitamina, nutritivnih vrijednosti i omega-3 masnih kiselina. Brzo zasićuju pa ih ne treba pojesti puno. Time pomažu u održavanju normalne tjelesne težine, a čak i pomažu kod mršavljenja. Naime, zbog velike količine vlakana koje sadrže, bademi pomažu kod pravilne probave. Na taj način pojedena hrana se lakše probavlja, a metabolizam radi brže.

Bademi su odličan izvor proteina i kalcija – imaju ga čak dva puta više nego mlijeko koje je najpoznatije po tome što pomaže u održavanju zdravlja kostiju. Sadrže nezasićene masti koje pomažu kod održavanja normalne razine kolesterola i smanjuju rizik od bolesti srca.

Bademi se mogu jesti na mnoge načine. Možemo ih grickati kao zdravi međuobrok, a mogu nam bez problema biti i sastavni dio doručka. Naime, doručak je definitivno najvažniji obrok u danu i važno je da uključuje namirnice visoke nutritivne vrijednosti. Jedan od boljih recepata uključuje grčki ili nemasni jogurt, sušeno voće i bademe. Recept je jednostavan i brz. U grčki jogurt dodamo svojeg najomiljenijeg svježeg ili sušenog voća (šljive, smokve, marelice, brusnice) i naravno, bademe.

Čak i najveći ljubitelji slastica mogu iskoristiti bademe kod pripremanja svojih recepata. Kolač s bademima može se spremati na tisuću načina, a najbolji je u kombinaciji sa čokoladom. Svi recepti mogu se pronaći na društvenim mrežama te na posebnim stranicama s kuharskim savjetima.

cake-1040670_960_720

Badem pomaže i kod zaštite zdravlja kože i kose. Od njega se radi ulje koje je sastavni dio svake obavezne kozmetike. Djeluje njegujuće i na taj način omekšava našu kožu. Zbog toga je bademovo ulje posebno popularno među maserima. Bademovo ulje pomaže i kod suhe kose te sprječava njeno opadanje.

Komentari