Na današnji dan rođen je Arnold Schwarzenegger

Piše
Prika Vican

Jul 30, 2016

Na današnji dan, 30. srpnja 1947. godine, u Austriji, rođen je austrijsko-američki filmski glumac, političar i body builder, Arnold Alois Schwarzenegger.

Arnold Schwarzenegger rođen je u mjestašcu Thal u pokrajini Štajerskoj, šest kilometara udaljenom od Graza.

Od rane mladosti bavio se fitnessom i body buildingom. U SAD je odselio 1968. godine s 20 dolara u džepu i bez znanja engleskog jezika.

1

Kao body builder osvojio je pet titula Mr. Universe i ukupno sedam naslova Mr. Olympia, od čega šest uzastopnih u razdoblju od 1970.-1975. te je 1980. proglašen za estetski najproporcijonalnijeg čovjeka na svijetu. Gotovo čitavo desetljeće dominirao je body building scenom zaradivši laskavi nadimak Austrijski hrast.

Osim u body buildingu, izgrađivao se i na drugim poljima, pa je tako 1979. godine diplomirao međunarodni marketing i poslovni menadžment, a 1983. i službeno je postao američki državljanin.

Ostvarivši sve što je mogao u sportu, okrenuo se filmskoj industriji. Filmski prvijenac ostvario je 1969. godine u niskobudžetnom filmu Herkul u New Yorku, potpisan kao Arnold Strong, budući da je njegovo prezime bilo teško izgovorljivo.

O njegovim sportskim uspjesima 1977. godine snimljen je dokumentarac Pumping Iron koji mu je osigurao još veću prepoznatljivost i otvorio nove prilike. Poslije još nekoliko manjih uloga, veliku priliku dobio je 1982. godine odigravši glavnu ulogu u pustolovno-fantastičnom filmu Conan barbarin, a dvije godine kasnije snimio je i nastavak pod nazivom Conan razarač.

6

Svoju najpoznatiju ulogu ostvario je znanstveno-fantastičnim filmom Terminator i njegova dva nastavka, a u njegove poznatije uloge ubrajaju se i one u filmovima Predator Potpuni opoziv.

4

Početkom 90-ih slovio je kao jedan od najvećih akcijskih junaka što je potvrdio filmovima Terminator 2: Sudnji dan Istinite laži. Iako je imao komercijalni podbačaj s filmom Posljednji akcijski junak, uspješno se snašao i u komedijama Blizanci, Policajac iz vrtića i Junior.

Među ostale značajnije filmove s kraja 90-ih i početka 21. stoljeća ubrajaju se Osveta Terminator 3: Pobuna strojevaNakon toga preuzeo je položaj guvernera Kalifornije i povukao se iz filmske industrije. Međutim 2010. nakratko se pojavljuje u Stalloneovom filmu Plaćenici, a u 2012. također se pojavljuje u nastavku ovog filma.

33

Potom se Schwarzenegger 2013. godine pojavljuje opet u glavnoj ulozi i to kao Šerif malog gradića zvanog Sommerton Junction u filmu Posljednja bitka. Iste godine snimljen je još jedan film, Plan za bijeg, gdje Schwarzenegger prvi put glumi zajedno sa Sylvesterom Stalloneom, a obojica su u glavnim ulogama.

1986. godine oženio se TV novinarkom Mariom Shriver, rođakinjom Kennedyjevih, s kojom ima četvero djece, dvije kćeri i dva sina.

2011. godine Arnold je supruzi priznao kako s dugogodišnjom kućanicom ima izvanbračno dijete, što je dovelo do razvoda braka.

Komentari