01. kolovoza – posljednji zapis u dnevniku Anne Frank

Piše
Prika Vican

Aug 01, 2016

Dnevnik Anne Frank jedan je od najpotresnijih svjedočanstava o progonima Židova tijekom Drugog svjetskog rata. Na današnji dan, 01. kolovoza 1944. godine, Anne je napisala svoj posljednji zapis.

Anne Frank rođena je 12. lipnja 1929. godine u Frankfurtu na Majni. Bila je Židovka i autorica Dnevnika u kojem je neposredno i iskreno posvjedočila o drami svakodnevice i odrastanja u izolaciji, strahu i skrivanju. Pisala je i o patnjama Židova tijekom Drugog svjetskog rata.

Capture

Većinu života provela je u Amsterdamu u koji je njena obitelj prebjegla nakon što su Židovi postali nepoželjni u Njemačkoj.

Postala je popularna nakon objavljivanja njenog dnevnika koji je temeljen na skrivanju i strahovladi Njemačke koja je u Drugom svjetskom ratu okupirala Nizozemsku.

Živjela je u četveročlanoj obitelji i imala je sestru. Anna je bila jako društvena i razigrana djevojčica. Svoj dnevnik dobila je na 13. rođendan od svog oca Otta.

Nakon njemačke okupacije Nizozemske, od srpnja 1942. godine živjeli su u tajnom skloništu, dok ih 4. kolovoza 1944. godine nije otkrio Gestapo i otpremio u njemačke koncentracijske logore, gdje su svi iz obitelji, osim oca, umrli. Anna je umrla od tifusa u svojoj 16-oj godini.

Capture

Annin dnevnik završava unosom od 1. kolovoza 1944. u kojem Šalje pismo Kitty. Govori o svojoj proturječnoj prirodi i o jednoj veseloj, brbljavoj, nestašnoj i vedroj djevojčici. Napominje kako postoji i ona dublja i bolja Anna koju rijetko tko poznaje i zato je svi smatraju u potpunosti nesnošljivom, mnogo više no što ona to zaista jest.

Nakon rata ocu je vraćen Annin dnevnik o godinama provedenim u neprekidnu strahovanju i u potpunoj izolaciji. Otto Frank nije želio da se zaboravi sudbina njegove kćeri pa je dnevnik objavio pod naslovom Tajno skrovište.

Komentari