Najbolje od Ane

Piše
x-ica tim

Apr 22, 2019

Odlučio sam se držati ljubavi. Mržnja je prevelik teret da bi se živjelo s njomMartin Luther King.

Ljubav iscjeljuje. Ljubav osvjetljava. Ljubav je mir. Mir je ljubav. Ljubav svi nosimo u sebi. Mržnju naučimo nositi.

Nitko se ne rađa mrzeći drugoga. Nitko. Nitko se ne rađa kao rasist, nitko se ne rađa kao homofob, nitko se ne rađa kao vjerski fanatik, nitko se ne rađa kao ubojica. Sve nas je nešto ili netko napravio takvima.

Kultura u kojoj smo rasli, obitelj u kojoj smo odgajani, društvo kojem smo odlučili pripadati. Sve je to utjecalo na nas. Da je jedan vjerski fanatik koji mrzi ljude druge religije rođen negdje drugdje, mogao bi biti upravo onaj kojega on mrzi. Da je homofob rođen u obitelji s dvije mame ili dva tate, istospolna ljubav bila bi mu tako prirodna i on bi zagovarao istospolnu ljubav.

Shvaćate li iluziju?

Čim čitate ovaj tekst, vi želite živjeti ljubav. Želite je davati, primati i želite je osjećati. Mrzite li nekoga? Imate li prema nekome tu destruktivnu emociju koja samo vama šteti?

Prije više od 20 godina prvi sam put pročitala rečenicu koja mi je promijenila život pa je, evo, dijelim s vama u nadi da će možda i kod vas izazvati isti učinak:

Kada mrzimo drugoga, to je kao da mi popijemo otrov, a molimo Boga da onaj drugi umre!

Mržnja ne može povrijediti drugu osobu, mržnjom povređujete sami sebe misleći da nešto radite nekome drugome. Mržnja dolazi iz neznanja, nerazumijevanja kako život funkcionira, iz nerazvijene empatije i neshvaćanja da svaka osoba misli da radi najbolje, da će svaka osoba naći opravdanja za svoje postupke.

Dolazi iz nerazumijevanja toga da bismo i sami možda bili posve isti da smo prošli put koji je prošla osoba koju mrzimo i osuđujemo. U osudi nema ljubavi. Ljubav ne osuđuje, ljubav razumije.

Mnogi će od vas sada pokušati opravdati razloge svoje mržnje, ali ako na ovom svijetu postoje osobe koje su doživjele od nekoga isto što i vi i bile u stanju oprostiti čak i one postupke koje smatramo najtežim oblikom povrede ljudskih prava, čak i nasilno završavanje života, a oprostile su, znači da možete i vi. Samo mislite da ne možete.

Osoba koja je u stanju oprostiti shvatila je da oprašta radi sebe. Da sebi daruje mir oprosta, ne drugoj osobi. Shvatila je da ljubav iscjeljuje, a mržnja truje. Ne mrzite, mržnjom se ništa ne postiže. Radije budite ljubav. Ratovi se ne završavaju ratovima. Tu svi gube. I na kraju rata nema pobjednika. Pobjednik bi bio onaj koji nije niti htio započeti rat. Izaberite ljubav. Ona će iscijeliti sve vaše rane.

Ako vam izgleda preteško, krenite s razumijevanjem. Razumijevanje je izraz ljubavi. Pokušajte razumjeti zašto netko postupa na određen način. Razumjeti ne znači opravdati. Razumjeti osobu koja nanosi zlo drugoj osobi ne znači da to podržavate, to znači da razumijete da bol drugoj osobi može nanijeti samo osoba koja je i sama u boli. S vibracije razumijevanja dolaze i ideje o rješenju takvih situacija. Mržnja je na niskoj vibraciji i tu se nalazi još više borbe i istih takvih životnih situacija.

Kada se trudimo razumjeti zašto netko nešto radi, mi tu osobu gledamo očima duše. A, duša je ljubav. Ne trebate je voljeti, ne trebate čak niti imati nikakav kontakt s njom, samo je nemojte mrziti. Ne radi nje, nego radi sebe. Shvaćate li da ste osobi koju mrzite dali u ruke upravljač svoga života? Ako su vas jednom povrijedili ili vam napravili nešto što smatrate neoprostivim, zašto vi i dalje povređujete sebe mrzeći ih? Da, mrzeći njih, vi povređujete sebe. Te emocije ostaju u vama. Iz dana u dan. Ne dajte im takvu kontrolu nad svojim životom. Mržnja je i znak da živite u prošlosti.

Mrzeći nekoga zbog nekog postupka vi iznova, iz dana u dan, donosite tu prošlost u sadašnjost. Zapravo ne živite život, nego proživljavate isti trenutak ispočetka svaki put kada promislite o toj osobi ili je susretnete. Zapravo živite u mislima. A, tu nije život. A, nije ni ljubav. Ne trebate voljeti te osobe, ali ih nemojte niti mrziti. A, kada biste ih pokušali razumjeti, oslobodili biste sebe.

Jeste li se ikada zapitali:

„Što ako su nam različitosti i dane da bismo ih naučili prihvatiti? Što ako su oni koji nas povrijede naši najveći učitelji o ljubavi?“

Kako ćete znati jeste li u stanju voljeti ako vas život nije doveo do onih za koje mislite da ne zaslužuju ljubav? Upravo je njima ljubav najpotrebnija. Što je napad glasniji i snažniji, to su bol i vapaj u pomoć te osobe veći. Jedan od puteva ljubavi jest razumijevanje. Ne trebate voljeti, pokušajte razumjeti. Samo pokušajte. A, evo i kako. Idemo na najekstremniji primjer. Ubojica. Prvo si osvijestite da je taj čovjek jednom bio beba. Mislite li zaista da se to malo dijete rodilo s nožem ili pištoljem u ruci?

Mislite li zaista da je to malo dijete imalo nagon za povređivanjem druge osobe? Nije. Netko ili nešto ga je napravilo takvim. Jeste li se ikada zapitali kakvo je to dijete imalo djetinjstvo? Je li uopće imalo brigu majke ili oca? Je li bilo zapostavljeno, zlostavljano? Je li to dijete uopće osjećalo ljubav i vlastitu vrijednost? Zapamtite, molim vas – netko ili nešto tu je osobu „napravilo“ takvom.

I, samo vam ta spoznaja može biti dovoljna da se otvorite prema nepobitnoj činjenici da je vlastita nesreća uzrok kod svih onih koji žele povrijediti ili povrijede druge ljude. Nemojte brkati razumijevanje s podržavanjem. Razumjeti zašto netko nešto radi nije isto što i podržati njegove postupke.  Razumijevanjem vi postajete ljubav. Mi nismo samo fizička tijela. Mi smo duše. I nismo cijeli došli na ovaj svijet. Dio je naše duše ostao na nefizičkoj razini. I taj dio nas koji se nalazi na višoj vibraciji čista je ljubav. Upravo po emociji koju osjećamo znamo koliko smo u skladu s nefizičkim dijelom sebe. Mi težimo skladu nefizičkog i fizičkog. Osjetiti ljubav znači postići taj sklad.

Kada nam je fokus na nekome te osjetimo ljubav, mi smo u skladu. Jer naš nefizički dio također voli ono na čemu nam je fokus. Kada nam je fokus na nekome i vidimo ono što nazivamo Manama, te ih potvrđujemo i osuđujemo, upravo ta emocija niske vibracije govori nam da naš nefizički dio ne gleda u te iste mane. A, ako i gleda, vidi ih posve drugačije. Emocija je ta poruka. Poruka jesmo li u skladu ili ne.

Kada nekoga mrzite, vi vibrirate nisko. Nikada mržnja ne može biti upućena drugoj osobi. Upućujete je sami sebi. Samo zamislite da je druga osoba vaš odraz u ogledalu. Kome šaljete mržnju? Sebi. Tko osjeća mržnju? Druga osoba? Ne. Ona ostaje u vama. Oslobodite se mržnje jer ona ne služi nikome. A, najvažnije je da ne služi vama. Vibracijski ćete manifestirati još više ljudi i situacija u kojima ćete mrziti.

Dopustite mi još jednom, jer ovo, vjerujte mi, vrijedi upamtiti:

Kada nekoga mrzite, to je kao da ste vi popili otrov, a čekate da onaj drugi umre

FlixBus popusti za studente

Komentari