Studenti dižu glas protiv ukidanja studija filozofije

Piše
Iva Bucić

Mar 19, 2017

Iako je prije tri godine u pismu očekivanja spomenuo problem preklapanja programa Hrvatskih studija sa studijima na drugim fakultetima, bivšeg ministra Vedrana Mornara iznenadila je vijest da dogodine neće biti brucoša na HS-ovom studiju filozofije.

Nakon što je Znanstveno-nastavno vijeće Hrvatskih studija izglasalo smanjivanje kvota na studiju filozofije s 30 na 15, Senat je odlučio kvotu smanjiti na 0, a tu su odluku opravdali Mornarovim pismom preporuke u postupku reakreditacije HS-a. No bivši ministar takvu odluku smatra neprihvatljivom i ističe da bi bilo logičnije u jedan odjel pripojiti studije filozofije s HS-a, Filozofskog fakulteta i Filozofskog fakulteta družbe Isusove.

Eutanaziranje filozofije na Hrvatskim studijima potpuno je neprihvatljivo. Odstrel nije korektan i zanimljivo je da je izabrana baš filozofija na Hrvatskim studijima, a da je ostala filozofija na Fakultetu Družbe Isusove, poručio je Mornar.

S obzirom na to da tripliciranje studija filozofije nije jedini slučaj na HS-u, javio se strah od ukidanja studija psihologije i povijesti. Osim Mornara, situacijom na HS-u nisu zadovoljni ni studenti, pa iz inicijative Studenti govore najavljuju prvi Studentski sabor. Okupljanje su zakazali za ponedjeljak, 20. ožujka, u 10 i 45 na parkiralištu iza glavne zgrade Hrvatskih studija.

Na Znanstveno-učilišnom kampusu Borongaj raspravljat će se o trenutnoj situaciji na HS-u, a glasat će se i o blokadi nastave. Poput Plenuma, Studentski sabor otvoren je za sve one koji žele sudjelovati u raspravi, donošenju i izvršavanju odluka, a više informacija o okupljanju potražite ovdje.

Komentari