Prijestupna godina = nesretna godina

Piše
Prika Vican

Mar 01, 2016

Prijestupna godina u gregorijanskom i julijanskom kalendaru je godina koja ima 366 dana, za razliku od ostalih godina koje imaju 365 dana. Ova je godina prijestupna i po nekim narodnim vjerovanjima nesretna godina. 

calendar-1174841_1920Tropska godina, vrijeme potrebno Zemlji da u potpunosti obiđe Sunce, traje  365.25 dana. Kako u kalendaru ne možemo imati četvrtinu dana, već samo cijele dane, dogovoreno je da se svake četvrte godine doda po jedan dan nastao nakupljanjem četvrtina dana kroz četiri godine. Stoga su u julijanskom kalendaru sve prijestupne godine djeljive sa 4, a od 1582. godine Reformom kalendara novi gregorijanski kalendar dodao je uvjet da su godine djeljive sa 100 prijestupne samo ako su djeljive i s 400.

Kad ne bismo unosili u kalendar taj jedan dan, svake četiri godine, datumi bi se pomicali unatrag pa bi, na primjer, nova godina počinjala svake četiri godine dan ranije. Mi to kalendarski ne bismo uočili, ali bismo uočili u odnosu na godišnje doba. Nakon 400 godina nova godina bi počela na prvi dan jeseni na sjevernoj, odnosno prvi dan proljeća na južnoj polutci.

Po narodnim vjerovanjima u prijestupnim godinama,  koje su sama po sebi “baksuzne” ne bi trebalo započinjati nikakve ozbiljne poslove .

Isto tako praznovjerni vjeruju u sljedeće:

  • U prijestupnoj godini ne valja ulaziti u brak jer će on neslavno završiti. Tako barem smatraju Grci. Ipak, ako se odlučite vjenčati onda bi bilo poželjno da žena zaprosi muškarca. Samo tada ga, po britanskoj tradiciji, može i zaprositi jer su tada spolne norme izvrnute. Ako on odbije, mora joj darovati poljubac i par svilenih rukavica.

wedding-night-1145419_1280

  • Također, vjeruje se kako nije dobro saditi voće jer će ono roditi svake druge, a moguće je i svake četvrte godine.
  • Na prijestupnu godinu voće se sadi u jesen, a ne u proljeće.

cherry-212601_1280

  • Ako razmišljate promijeniti posao, a nije baš toliko hitno, bolje je pričekati iduću godinu.

U Irskoj je zakonom uvedeno pravilo da sva djeca rođena 29. veljače dobiju na dar 100 funti. Vjerojatnost da se netko rodi na taj dan je 1 prema 1000, a u svijetu trenutno žživi 4 milijuna ljudi rođenih upravo 29. veljače.

Za djecu rođenu na dan 29. veljače vjeruje se da su kreativna, vrlo sposobna i jedinstvena. Roditi se 29. veljače znači biti obdaren ‘šestim čulom’, te se ove ljude smatra sretnicima i vjeruje se da često posjeduju neke posebne talente.

people-316506_1280

U Guinnessovu knjigu rekorda ušla je i obitelj Keogh iz Irske u kojoj su osobe iz tri generacije za redom rođene 29. veljače, a isto tako i norveška obitelj Henriksen u kojoj je troje djece rođeno na prijestupni datum.

Komentari