Pripremi se za ispit uz Feynman-ovu metodu učenja

Piše
Mateo Galić

Apr 13, 2017

Postoje razne taktike i metode učenja koje vam mogu pomoći u pamćenju i uspješnom polaganju ispita. Jedna od najkorisnijih je Feynman-ova metoda.

Svatko ima svoj način i metodu učenja koja mu najviše odgovara. Učiti bez određene taktike ne garantira uspjeh na ispitu, s toga pokušajte odrediti što vam najviše odgovara i kako se kvalitetno pripremiti za ispit.

Jeste li pokušali naučiti određenu lekciju tako što biste je sami sebi “predavali”? Jednostavno preuzmite ulogu vašeg profesora i objašnjavajte si lekciju kao da je vi predajte umjesto njega.

Ova metoda učenja zove se Feynman-ova metoda, tehnika pamćenja koja je ime dobila po američkom fizičaru Richardu Feynmanu. Poznatija kao “aktivna metoda učenja” ova tehnika pomaže u boljem razumijevanju i usvajanju pojmova, te bržem pamćenju velike količine informacija.

Evo i kako se primjenjuje ova metoda učenja:

  1. Odredite naziv teme

Na praznom listu papira napišite naziv teme, naslova lekcije ili pojma koji želite zapamtiti.

  1. Postavite se u ulogu predavača – profesora

Napišite objašnjenje teme ili lekcije kao da ste vi u ulozi profesora predavača. Ovo je ključna stavka jer tako i sebi na najbolji način objašnjavate sve ono što trebate naučiti i ono što do sada niste razumjeli. Možete “bubati” napamet ali ključ uspjeha je učenje s razumijevanjem.

  1. Pomoć knjige

Ukoliko “zapnete” na određenom dijelu ili vam i dalje nešto nije jasno, slobodno upotrijebite knjigu, skriptu i ostale materijale koje inače koristite za učenje.

  1. Pojednostavite pojmove

U knjigama se često koriste stručni i komplicirani izrazi. Kada budete pisali objašnjenje, pokušajte koristiti jednostavnije riječi kako biste pojasnili gradivo. Na taj način ćete najbolje razumjeti suštinu i najlakše zapamtiti potrebite informacije.

Pokušajte upotrijebiti ovu metodu učenja, možda je to baš ono što vam najviše odgovara.

Komentari