Status češnjaka i krumpira pod upitnikom

Piše
Nikolina Oršulić

Mar 26, 2016

Češnjak i krumpir, namirnice koje će krasiti uskrsni stol u mnogim domovima, više se ne smatraju povrćem! Ažurirajte znanja o kategorizaciji hrane koja ste stekli u ranom djetinjstvu.

Češnjak je ove godine zahvaljujući svom ljekovitom djelovanju dobio status ljekovitog bilja. Svoje promaknuće može zahvaliti Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO) koja je priznala da ima ljekovita svojstva što je u narodu odavno poznato. Bolesti dišnih organa, krvožilnog sustava, kao i visoki tlak, gripa i prehlada odavno se liječe ovim prirodnim antibiotikom.

Pisali smo i o nekim drugim problemima kojima se češnjak s lakoćom suprotstavlja.

5 blagodati češnjaka

Promjenom statusa češnjaka u ljekovito bilje mogli bi profitirati poljoprivrednici koji se bave njegovom proizvodnjom. Poticaj za uzgoj češnjaka, kao i za sve ostale kulture u povrćarstvu, dosad je bio 2 250 kn/ha, a sada bi se mogao uvećati na 2.800 kn/ha, izjavila je Mara Čuljak, predsjednice Udruge Češnjak iz Cerića za Agroklub.com. Gospođa Čuljak napomenula je i da se posljednjih godina povećala proizvodnja češnjaka u Hrvatskoj, ali da je to još daleko od domaćih potreba i da se tog povrća još puno uvozi te da naši poljoprivrednici imaju još dosta prostora za širenje proizvodnje. Možda ih nova kategorizacija i poticaji dodatno potaknu.

Ako i vi razmišljate o sadnji češnjaka, ali za svoje potrebe, saznajte s kojom susjedom u vrtu se ovaj “dečko za sve” najbolje slaže.

Češnjak je dečko za sve

Slučaj krumpir

Češnjakovu promjenu statusa nije problem prihvatiti jer je lako razumljiva, ali što je s krumpirom? Ako nije povrće, što bi taj kvrgasti oblutak mogao biti?

Jeste li znali da i krumpir može biti ljekovit?

Ljekoviti sok od krumpira

Gledatelji HRT-ove emisije Plodovi zemlje 20. ožujka zajedno s voditeljem Vlatkom Grgurićem ostali su u čudu kada su čuli da je krumpir sada ratarska kultura. Prošlogodišnja odluka Ministarstva poljoprivrede da administrativno svrsta krumpir u neku drugu kategoriju dovela je do smanjenja poticaja, ali i velikog nezadovoljstva među proizvođačima te omiljene namirnice.

Portal Agroklub ipak je kontaktirajući Agenciju za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju dobio potvrdu da je krumpir i dalje povrće!

Sad kad je ponovno povrće, razmislite na koji ćete ga način sljedeći put pojesti. 🙂 Pročitajte savjet kako uštedjeti malo na vremenu pri guljenju krumpira.

Kako brzo oguliti krumpir?

Detaljnije o ovom čudesnom putovanju u kojem su češnjak i krumpir mijenjali statuse pročitajte na portalu Agroklub.com.

Foto: Michael Stern, Flickr

Komentari