Studentski tandem nabolje hakirao IKEA proizvode

Piše
Lorena Sikavica

Jun 20, 2016

Pobjednik prvog hrvatskog natjecanja Hacking IKEA je tandem studenta industrijskog dizajna Luke Palestrine i studentice dizajna Josipe Tadić. Svojim radom kojega su nazvali „Pasta“ osvojili su najviše glasova stručnoga žirija.

Prema mišljenju žirija pobjednički tandem najdalje je otišao u pojmu hakiranja, dajući novi kontekst i novu vrijednost postojećem dizajnu IKEA proizvoda.

Pohvale žirija zaradili su i dizajnerica Sanja Rotter  s radom „Mrvica“, ekonomist Boris Božić s radom „Rola oko stola“ te tandem u koji su se udružili otac i kći, parketar Stjepan Rihter i ekonomistica Mateja Žigmund s radom „Stanica za kolače“.

Erik Olovsson, mladi nagrađivani švedski dizajner, Ana Srdelić, voditeljica unutarnjeg uređenja robne kuće IKEA Zagreb i nezavisne dizajnerice Ivana Fabrio i Nina Bačun činili su žiri koji je pred sobom imao zahtjevan zadatak odabrati najbolje među 9 radova koji su nastali hakiranjem IKEA proizvoda.

Društvo natjecatelja bilo je šaroliko: 5 tandema i 4 individualna natjecatelja, etabliranih dizajnera, studenata dizajna, ali i entuzijasta, zaljubljenika u IKEA proizvode te „uradi sam“ kulturu borilo se za vrijednu prvu nagradu.  

Luka Palestrina Mazić i Josipa Tadić tako su osvojili putovanje na sam izvor dizajnerskih ideja i rješenja tvrtke IKEA, u švedski grad Älmhult gdje je smještena IKEA of Sweden AB, kompanija zadužena za dizajn i razvoj IKEA asortimana, te sudjelovanje na manifestaciji „Dani Demokratskog Dizajna“. Svi ostali natjecatelji dobili su IKEA poklon kartice koje će dobro poslužiti za kupovinu novih proizvoda kojima mogu svoji spretnim rukama dati novu ili dodatnu namjenu.

Komentari