Tko će naslijediti Holjevca na čelu FFZG-a?

Piše
Iva Bucić

Mar 18, 2017

Za preuzimanje dekanske fotelje od Željka Holjevca kandidirale su se tri profesorice, što znači da će na čelo najvećeg zagrebačkog fakulteta po drugi put u povijesti doći žena.

Prvi i zadnji put da je FFZG-a imao dekanicu bilo je od 1992. do 1994., kada je Filozofski vodila profesorica Sonja Bašić. Sada, 23 godine kanije, trogodišnje vodstvo FF-a preuzet će Vesna Vlahović Štetić, Ivana Franić ili Mirjana Polić Bobić.

Vesna Vlahović Štetić predaje na Odsjeku za psihologiju, a posebnu pažnju u programu posvećuje efikasnijem upravljanju Fakultetom i izmjeni Statuta, pa ni ne čudi da ima potporu Inicijative za Filozofski. Ona među ostalim smatra da bi se dio novaca od školarina studentima trebao vratiti u obliku stipendije.

Ivana Franić prodekanica je v.d. dekana Holjevca, a bila je prodekanica i u upravi dekana Previšića. Njezinu kandidaturu podržao je Odsjek za romanistiku, na kojem predaje kao izvanredna profesorica francuskog jezika i književnosti. U njezinom programu prioritet je reforma studijskih programa, a osim što bi racionalizirala broj izbornih kolegija, insistirala bi na otvaranju menze i provela analizu prolaznosti studenata.

Treću kandidatkinju, Mirjanu Polić Bobić, podržao je Inicijativni krug za obranu dostojanstva akademskog života, a ona glavni naglasak u programu stavlja na uvođenje doktorskih studija na engleskom jeziku i reorganiziranje odsjeka. Valja napomenuti kako je Polić Bobić sjednici produljen radni angažman nakon navršenih 65 godina.

Programe i životopise kandidatkinja potražite na webu FFZG-a. 

Komentari