Zašto su muška prijateljstva tako posebna?

Piše
Iva Bucić

Dec 26, 2016

Već se desetljećima pokušava otkriti zašto su muška prijateljstva toliko različita od ženskih, no ne postoji jednostavan odgovor na to vječito pitanje.

 Manje o problemima, više o sportu

Iako se cure i dečki najčešće ne razliku ni po broju prijatelja ni po vremenu koje provode s njima, njihove su veze ipak ponešto drugačije. Dok žene detaljnije razglabaju o svojim problemima, svakodnevnim zbivanjima i intimnijim temama, dečkima je najdraža tema sport.

Mada se podudara s najčešćim stereotipom o muškim i ženskim temama, ispostavilo se da muškarci više informacija o sebi iznose tek kad se u društvu nađu i cure. Ženama je naprosto u prijateljstvu važnije pričati i dijeliti, a dečkima je draže raditi nešto skupa.

Dečki pričaju čoporativno

Osim po temama koje im se nađu na dnevnom redu, dečki su specifični i po načinu na koji o njima raspravljaju. Naime, ako je u pitanju muška ekipa, dečki se češće obraćaju grupi u cjelini. Ako ima i cura, u tom se slučaju dečki češće obraćaju pojedinačnim sugovornicima.

Djevojke se, s druge strane, češće obraćaju pojedincima, bez obzira pričaju li samo s curama ili na okupu ima i dečkiju. Spolovi se razlikuju i po načinu na koji hendlaju neugodne situacije, a ispostavilo se da se dečki nešto bolje snalaze po tom pitanju.

Dečki se lakše pomire nakon sukoba

Nedavno su znanstvenici u 44 države promatrali što se zbiva nakon završetka natjecanja u tenisu, stolnom tenisu i badmintonu i zaključili su da muškarci nakon okršaja više vremena provedu razgovarajući, dodirujući ili grleći svoje protivnike od žena.

Odnos između dviju žena često je teško pogođen ako jedna od njih postigne viši status od druge, smatra profesor Robert Deaner sa sveučilišta Grand Valley State: – Za razliku od njih, muškarci su tolerantniji prema takvim usponima i padovima, što može biti razlog zašto su muškarci bolji u održavanju velikih istospolnih društvenih skupina.

Profesorica Joyce Benenson sa sveučilišta Emmanuel College i Harvard smatra kako istraživanje pokazuje da su ove sposobnosti pomirenja evolucijska razlika između spolova koja vrijedi i danas, a ovakve bi vam navike mogle naštetiti i u društvu i na radnom mjestu.

Komentari