Kako povećati broj cura u STEM području?

Piše
Iva Bucić

Dec 25, 2016

STEM područje tradicionalno je muški teritorij, posebno kad je riječ o tehnologiji i inženjerstvu. No šesnaestogodišnja Josephine Ida Zec zna kako povećati broj cura na muškim fakultetima.

Josephine potpisuje ideju za projekt Pyxie Dust, kojem je cilj popularizirati STEM (područje znanosti, tehnologije, inženjerstva i matematike) među ženskom, posebice mlađom populacijom.

Misija projekta je da tinejdžerice steknu iskustvo o STEM-u i o ostalim različitim karijerama tako da se puni znanja i samopouzdanja lakše mogu odlučiti za svoj posao, kaže Josephine.

Do sada se, tako, na dvodnevne radionice u Zagrebu, Osijeku i Zadru odazvalo više od 150 djevojaka. Josephine kaže da joj je ideja pala na pamet nakon što je sudjelovala na konferenciji o programiranju u jeziku Python.

Ondje sam se uvjerila da djevojke moje dobi nerijetko nemaju priliku učiti o programiranju i o STEM-u jer ne postoji dovoljno radionica na ovu temu. Odlučila sam uzeti stvar u svoje ruke te sam početkom školske godine 2014. organizirala vlastiti pilot događaj u Impact Hubu Zagreb, na kojem je sudjelovalo 12 tinejdžerica koje su kroz tri dana vikenda učile o programiranju, kaže Josephine.

Osim što postoji mogućnost regionalnog širenja, Josephine najavljuje da bi se curama trebali uskoro priključiti i dječaci, i to u programu pod nazivom Brobots.

Mislim da je važno da se suprotni spol osvijesti zašto je jednakost važna u svim područjima, pa tako i u STEM-u, zaključuje pametna šesnaestogodišnjakinja.

Više pročitajte ovdje.

Komentari