Ni interes ni tržište ne mijenaju upisne kvote

Piše
Iva Bucić

svibnja 09, 2016

Od oko 185 tisuća studenata, društveni fakulteti broje njih oko 94 tisuće. Maturanti su podjednako zainteresirani za humanističke i društvene znanosti, kao za STEM programe (prirodne znanosti, tehnologija, inženjerstvo i matematika), unatoč preporukama, potrebama tržišta i stimulacijama za potonje.

Kvote nemaju veze s potrebama tržišta

Za sada kod nas ne postoji nikakav propis da bi se upisne kvote trebale formirati u skladu s potrebama gospodarstva, mada se u posljednje vrijeme sve više o tome govori.

Akademska zajednica, ali i AZVO kroz svoje aktivnosti prepoznaju kao važnu temu upravo snažnije povezivanje obrazovanja i gospodarstva. Također, i sveučilišta, kao i predstavnici tržišta rada uključuju se sve više u ovu vrlo važnu raspravu, rekao je pomoćnik ravnateljice AZVO-a, Igor Drvodelić tportalu.

Upisne kvote na fakultetima, osim o zahtjevima tržišta rada, uspješno odolijevaju i interesu maturanata.

Istraživanje koje smo radili za eSkills for Jobs pokazuje da interes za STEM raste. Ono je obuhvatilo sve programe koji obrazuju stručnjake za ICT tržište. Utvrdili smo da se broj kandidata povećava, međutim, broj upisanih na humanističkim i društvenim programima ostaje i dalje veći jer su i kvote na njima veće, kazao je Drvodelić.

najpopularniji fakulteti

Broj maturanata kojima je pojedini fakultet prvi izbor (2015. godina)

Društveni studiji jeftiniji i lakši

Tomu je tako dijelom zbog toga što su društveni studiji jeftiniji s obzirom na to da im je potrebno manje opreme, laboratorija i praktikuma, a dijelom zato što su uglavnom lakši. Hrvati, naime, muku muče s matematikom.

Istraživanja PISA-e pokazala su da su matematička znanja u Hrvatskoj nešto niža od prosjeka u Europi. Budući da je matematika jako bitna za studiranje prirodoslovnih i tehničkih programa, iz toga proizlazi da su oni nešto manje privlačni za naše učenike, rekao je Drvodelić.

Interes za STEM programe sve je veći. Podaci Agencije za znanost i visoko obrazovanje (AZVO) pokazuju da među učenicima najbrže raste popularnost zdravstvenim studijima i ICT-ju.

Sve popularniji su medicina, biomedicina, zdravstvo, ali i svi studiji koji obrazuju stručnjake za ICT. Kako raste interes, povećava se i konkurentnost, a time i ulazna i izlazna kvaliteta studenata, kaže Drvodelić.

Najbolji srednjoškolci, s prosjekom 4,81 upisuju Farmaceutsko-biokemijski fakultet Sveučilišta u Zagrebu. U stopu ih slijede brucoši sa Stomatološkog s prosjekom 4,76, a na treće je mjesto sa 4,73 zasjeo Medicinski fakultet u Zagrebu.

fakultet, prosjek i broj upisanih 2015

10 fakulteta na koje su se 2015. godine upisivali srednjoškolci s najvećim prosjekom

Državnu će maturu ove godine, prema podacima NCVVO-a polagati 39 254 maturanta. Ispiti ih čekaju od 6. do 27.lipnja.

Komentari