Gdje i kako su nestale cajke u Splitu?

Piše
Maja Baričević

Dec 06, 2016

Cajke ove godine nećete moći čuti na Božićnom sajmu u Splitu. Dalmatinci su odlučili da ovaj advent neće biti obilježen narodnjačkom glazbom kao prošle godine. Tada se u samom centru moglo čuti svakakve glazbe. Bez brige, naći će se tu ponešto za svakoga.

Kao i u mnogim gradovima i u Splitu je otvoren veliki Božićni sajam. Po uzoru na glavni grad, sajam će potrajati čak mjesec i pol. U tom periodu građani i turisti moći će uživati u kuhanom vinu, kobasicama i fritulama koji su obavezni na takvom sajmu iako po skupljim cijenama nego lani. Hrana i piće su uvijek isti, no što je s glazbenim programom?

Foto: Pixabay

Zadnjih su se dana zažarili internetski portali od raznih komentara na glazbeni program splitskog adventa. Kritike i pohvale pršte na sve strane. Naime, grad Split je odlučio zabraniti cajke na ovogodišnjem božićnom sajmu. Koordinatorica programa Marija Stančin Mijanić odlučila je stati na kraj bendovima koji su prošle godine svirali sve i svašta.

Ne želimo program neprimjeren Splitu. Program su nam dostavljali u pet do 12, a pola od toga nije realizirano. Zato smo u startu htjeli pripremiti program koji je bio gotov u studenom. Držimo da smo programom za ovu godinu pogodili sretnu kombinaciju u kojoj će svatko naći nešto za sebe. Split kao destinacija mora imati najviše standarda i evergreena, ali dali smo šansu i mladim autorskim bendovima, govori gospođa Stančin Mijanić.

Zbog rasta popularnosti narodnjačke, turbofolk glazbe u Splitu došlo je do pobune starosjedioca koji su smatrali da je takav tip glazbe neprimjeren jednoj europskoj metropoli.

Jasno nam je da je božićni sajam s toliko žarulja privlačan cajkašima i cajkašicama, no glazba koja će se svirati na sajmu bit će usmjerena na evergreen pjesme i na mlade nade hrvatske glazbene scene.

Kako za sad izgleda, u Splitu se ove godine na Adventu nitko neće skinuti do gole kože i još dalje i da neće biti dijeljenja autograma, ali će možda biti glavobolje od vina.

Izvori: Kigo, Index

Komentari