Hit predstava “Nevidljivi” ponovo na daskama kazališta “Gavella”

Piše
Lorena Sikavica

Sep 28, 2017

“Nevidljivi” Tene Štivičić dosad su neizvođeni u hrvatskom kazalištu, a razlog tome možda treba potražiti u činjenici da je riječ o drami, izvorno napisanoj na engleskom jeziku (“Invisible”, 2011.), koja se, tada kada je nastala, svojom tematikom i poljem interesa direktno obraćala ponajprije britanskoj kazališnoj publici.

Stvari su se u međuvremenu promijenile, a ono o čemu govore “Nevidljivi” postalo je sveeuropskom temom. ” Ova autorica zadivljuje svojom scenskom imaginacijom, briljirajući oštroumnošću seciranja imigrantskoga problema, na način malo kada viđen u modernoj dramaturgiji.”, zapisao je Igor Mandić na poleđini knjige triju drama Tene Štivičić, uočavajući postupak kojim njeni protagonisti, izgnani, odbjegli, odbačeni ljudi s Istoka, koji u Velikoj Britaniji vide obećanu zemlju, postaju tek zbunjeni epizodisti globalnih političko-ekonomskih zbivanja, ali i vlastitih života.

Već popis likova jasno naznačuje kako stoje stvari: postoji “Tvrđava Europa”, kamo pripadaju dobrostojeće, situirane osobe iz više građanske klase zemalja Zapada, te postoje “Drugi”, što na isti taj Zapad stižu iz svojih domovina izmučenih ratom i besperspektivnošću. Redatelj Matjaž Pograjc posegnuo je za kazališno – multimedijalnim eksperimentom. Glumci nisu samo glumci, već upravljaju kamerama, maketama i scenografijom te na taj način finalnu sliku vidimo na velikom platnu. Predstava igra 27., 28. i 29. rujna, te 24. i 25. listopada s početkom u 19:30 sati.

U predstavi igraju:

Bojana Gregorić Vejzović, Filip Križan, Nataša Janjić, Živko Anočić, Dijana Vidušin, Enes Vejzović, Ivana Bolanča, Sven Medvešek, Ana Kvrgić, Franjo Dijak, Martina Čvek, Anja Đurinović Rakočević, Ozren Gabarić, Nikola Baće, Darko Milas.

Photo galerija (3 slika)

Komentari