Gavella priprema još jednu premijeru – Srce veće od ruku

Piše
Ana Leko

Mar 24, 2017

U utorak, 28. ožujka, u kazalištu Gavella premijerno će biti izvedena predstava Srce veće od ruku Elvisa Bošnjaka, u režiji Tamare Damjanović. 

Nakon Nosi nas rijeka kazalište Gavella odlučilo je postaviti, ovaj put na Scenu 121, još jednu dramu splitskog glumca i pisca Elvisa Bošnjaka, Srce veće od ruku. Napuštajući zavičajni teritorij kojem je posvetio Nosi nas rijeka, Bošnjak se otiskuje u scensko rastvaranje muško-ženskih odnosa, najprije višestruko izvođenom dramom Hajdemo skakati po tim oblacima, a zatim i tekstom Srce veće od ruku. Kombinacijom unutrašnjih i vanjskih dijaloga, kroz glumački intenzivan, zgusnut materijal, vođeni smo poznatim nam, ali i iznenađujućim toposima ne samo ljubavnih veza, sapetih između stvarnog i imaginarnog, doživljenog i žuđenog, između sebeljublja i potrebe da (se) dajemo, da volimo i da budemo voljeni.

m2NNF5108

Dva bračna para nalaze se usred ljubavnog četverokuta. U nemogućnosti realiziranja stvarnog odnosa svaki od njih stvara potpuno imaginaran odnos, živeći tako više u mašti s osobom koju nemaju nego s osobom koju imaju pored sebe. Tako i ne primjećuju da njihov partner živi isti problem i da ih više stvari veže no što ih dijeli. Njihova ljubav postaje paranoičan strah jer je ona za njih gubitak prava na ljubav, prava na život. Njihova opsesija prerasta u gubitak identiteta. Žudnja za ljubavlju postaje divlja glad kojom izjedaju i sebe i svoju ljubav. Ljubav postaje njihov demon. Prepoznati osobu s kojom dijele stvaran život doći će kao ljekovito odrješenje. Ovaj kratak sadržaj drame  Srce veće od ruku upućuje na tekst pun prevrata. Ali to je varka, koju može ponuditi spretno napisan kratak sadržaj – zapisao je Elvis Bošnjak o predstavi.

U predstavi, u režiji i izboru glazbe Tamare Damjanović, mlade redateljice koja nas je sa svojim radom upoznala izuzetnom predstavom Proletio je tihi anđeo – kao Žena, Muž, Prijateljica i Prijatelj, igraju Barbara Nola, Hrvoje Klobučar, Tara Rosandić i Andrej Dojkić.

m3NNF5235

Tamara Damjanović potpisuje režiju i izbor glazbe, scenografkinja i kostimografkinja je Marita Ćopo, a oblikovatelj svjetla Zdravko Stolnik.

Tekst i fotografije: Objava za medije

Komentari