Inicijativa za Filozofski poziva na Tribinu o 400 sudbina

Piše
Ana Leko

Feb 13, 2017

Inicijativa za Filozofski poziva na javni razgovor Tribina o 400 sudbina na kojem će se pokušati dobiti odgovore na goruća pitanja i naći načina kako riješiti ovu turbulentnu situaciju na FFZG-u.

Tribina o 400 sudbina održat će se 15. veljače od 18 sati u dvorani D1 na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Poziv prenosimo u cijelosti

Nakon devet mjeseci onemogućavanja statutom propisanog rada Fakultetskoga vijeća Filozofskog fakulteta, u novinama čitamo ovakve dramatične izjave – Zbog sukoba uprave s nastavnicima i studentima Filozofski fakultet više uopće ne funkcionira. Na čekanju je preko 400 predmeta, ne provode se imenovanja u zvanja, imenovanja pročelnika i predstojnika, izbori povjerenstava i odobrenja tema doktorata, a impresivan je i popis drugih ustanova koje čekaju da se odrade njihovi poslovi.

Čitamo i da se stotine ljudi o čijim se sudbinama radi drže kao taoci ako se prije njihovih točaka ne riješe zahtijevane točke koje bi osporile odluke Senata. Stanje na Filozofskom fakultetu svakako je zbunjujuće i zabrinjavajuće, i ljutnja kolega čije se točke ne rješavaju svakako je opravdana.

Zašto je do sukoba i stanja došlo, otkud sad taoci, i tko su oni zapravo?

Na ta su pitanja članovi i zamjenici Fakultetskoga vijeća, zajedno s Inicijativom za Filozofski, pokušali dati odgovor već u pismu koje smo uputili svim kolegama čije se točke ne rješavaju. U istom smo pismu najavili da želimo s kolegama, i sa svim drugim zainteresiranima, o tome i javno razgovarati.
Zato smo organizirali Tribinu o 400 sudbina, koja će se održati u srijedu, 15. veljače, u 18 sati na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu (dvorana D-1). Na tribinu smo pozvali privremenu upravu Fakulteta, članove Vijeća, te članove Inicijative za Filozofski.

Napominjemo da se tribina održava dan uoči nastavka sjednice Fakultetskog vijeća. Taj je nastavak v. d. dekana odlučio sazvati za 16. veljače, dva dana nakon zakazane sjednice Senata Sveučilišta u Zagrebu — čime se onemogućava da predmeti riješeni na sjednici dođu na Senat prije ožujka.

Želimo razgovarati o sljedećim pitanjima:

  • Kako je došlo do ove situacije?
  • Što smo činili kao Vijeće?
  • Što ova blokada funkcioniranja FFZG znači za vaše karijere i živote?
  • Kako vi vidite moguća rješenja?
  • Što možemo zajednički učiniti?

Radujemo se vašem dolasku i nadamo se da će javna rasprava pomoći razumijevanju, pa i promjeni ovog neugodnog i opasnog stanja.

Ako ne možete doći ili ste izvan Zagreba, tribinu ćete moći pratiti i putem interneta.

Tekst: PR Inicijative za Filozofski

Komentari