Sprema se štrajk na Filozofskom

Piše
Iva Bucić

Feb 06, 2017

Podružnica Nezavisnog sindikata znanosti i visokoga obrazovanja sprema štrajk, jer, mada bi se trebale održavati jednom mjesečno, na Filozofskom se od početka akademske godine nije održala nijedna regularna sjednica Fakultetskog vijeća.

Zbor razriješen ne bi li se izbjegla Previšićeva smjena

Članovi fakultetskog vijeća FFZG-a u otvorenom pismu svima onima koji od početka akademske godine čekaju rješavanje svojih predmeta poručuju kako se Vijeću ustrajno onemogućuje ispunjavanje obaveza.

Pokušaj zaštite ugleda i dobrobiti naše ustanove doveo je i Vas i nas na udar skupine sveučilišnih dužnosnika koja ne priznaje demokratski ustroj Filozofskog fakulteta i blokira rad Vijeća na sve moguće načine, pišu članovi Inicijative za Filozofski u ime većine članova Fakultetskog vijeća.

Prva sjednica u rujnu nije se održala jer je tadašnji o.d. dekana Vlatko Previšić zatražio od rektora i Senata da preispitaju legalnost izbora studentskih predstavnika u Vijeću.

Cilj preispitivanja bio je isključivo osporiti legalnost pokretanja dekanova razrješenja o kojem odlučuje Vijeće, upozoravaju članovi Fakultetskog vijeća.

No kako bilo, bez studentskih predstavnika, Fakultetsko vijeće nije moglo zasjedati u propisanom sastavu, a novi studentski Zbor oformljen je tek u prosincu.

Sjaši Kurta da uzjaši Murta

Stanje se nije poboljšalo ni kad je Vlatka Previšića zamijenio sadašnji o.d. dekana Željko Holjevac. Od kolovoza do siječnja Holjevac nije sazivao sjednice Vijeća, pa se u studenom Vijeće odlučilo sastati samo – s ili bez dekana.

Održana je sjednica na kojoj je riješeno 200 do tada pristiglih točaka, a zapisnik o tome (uredno ovjeren od javnog bilježnika) predan je v.d. dekanu. V.d. dekana je, međutim, već na samu najavu ovakve sjednice odgovorio prijetnjama kaznenom odgovornosti za nastavnike koji su radili na organizaciji sjednice. Senat Sveučilišta odbio je priznati odluke naše sjednice, s obrazloženjem da u Statutu Filozofskog fakulteta stoji kako sjednice Vijeća saziva dekan. Zbog toga je 200 već riješenih točaka ostalo službeno neriješeno, objašnjavaju članovi Vijeća.

Kada je konačno Holjevac zadnjeg dana siječnja sazvao prvu regularnu sjednicu Fakultetskog vijeća, članovi se nisu složili s rasporedom točaka na njegovom dnevnom redu, pa je o.d. dekana sa svojim prodekanima demonstrativno napustio vijećnicu.

Članovi Vijeća predložili su da se na sam početak uvrste četiri točke ključne za funkcioniranje Fakulteta (što je prethodno bilo zatraženo i pismenim putem, ali se v.d. dekana na taj zahtjev oglušio). Te su točke bile: konstituiranje Vijeća, verificiranje privremene uprave, pokretanje izbora dekana Fakulteta i povjerenje fakultetskim predstavnicima u Senatu Sveučilišta. Od ovih je točaka u prijedlogu v. d. dekana postojalo samo pokretanje izbora dekana, uvršteno kao točka 402.

Članovi Vijeća u otvorenom pismu naglašavaju kako su nakon rješavanja točaka koje su ključne za funkcioniranje FFZG-a namjeravali što brže, i kvalitetnije riješiti ostale točke vezane većinom uz napredovanja, izbore i doktorate.

Uskoro štrajk na Filozofskom?

Zbog cijele situacije, članovi Inicijative za Filozofski danas, 6. veljače, obavijestili su o aktualnim zbivanjima rektora i Senat i zatražili da se Holjevca razriješi kad već ne želi ili nije u stanju ispuniti svoje zadatke.  Osim toga, predložili su novog v.d. dekana, a Holjevcu uručili zahtjev da se sjednica Fakultetskoga vijeća nastavi u roku od 48 sati.

Podružnica Nezavisnog sindikata znanosti i visokoga obrazovanja pokrenula je pripremu štrajka do ispunjenja zahtjeva za sazivanje i održavanje sjednice Fakultetskog vijeća, sukladno svim odredbama Statuta Filozofskog fakulteta, pišu u pismu.

Zbog toga pozivaju kolegice i kolege koji čekaju da se riješe njihova imenovanja, izbori i doktorati da se obrate dekanu i pitaju ga argumentirano objašnjenje razloga o prekidu sjednice, a uz to pozivaju na otvorenu tribinu koja će se uskoro održati na Filozofskom.

Otvoreno pismo koje je po ovlasti većine članica i članova Fakultetskog vijeća objavila Inicijativa za Filozofski nalazi se na ovoj adresi

Komentari