Sveučilište u Ljubljani privuklo 600 naših studenata

Piše
Iva Bucić

Feb 08, 2017

Gotovo trećina stranih studenata na Sveučilište u Ljubljani dolazi iz Hrvatske. Život u slovenskoj metropoli mjesečno košta otprilike 200 eura, a studiranje je besplatno za sve redovite studente.

Sveučilište u Ljubljani po broju studenata gotovo je duplo manje od zagrebačkog, no unatoč tome ondje se izvodi čak 150 programa na engleskom jeziku. Od ukupno 40 tisuća studenata, više od 2300 njih stiže iz inozemstva, velikim dijelom iz Hrvatske. Naime, na ljubljanskom Sveučilištu trenutno redovito studira 505 naših studentica i studenata, a na razmjeni ih je još 95.

Studiranje u Sloveniji

Studenti iz Hrvatske najveće zanimanje pokazuju za Fakultet za arhitekturu, ali i Filozofski te Ekonomski fakultet u Ljubljani. Oni koji su ovdje na razmjeni najviše su zainteresirani za Biotehnički fakultet, rekla je mag. Jana Lutovac Lah, pomoćnica rektora Sveučilišta u Ljubljani za organizaciju i komunikaciju.

Niti 150 kilometara od Zagreba studij je besplatan za sve redovite studente, a za upis je potrebno jedino nostrificirati našu državnu maturu.

Prigodom upisa plaćate nešto sitno za registraciju, a sa studentskim bonovima možete jesti ne samo u studentskoj menzi nego i javnim restoranima u Ljubljani, gdje nude čak i studentski meni. Država svaki obrok subvencionira s 2,7 eura, a maksimalna cijena kompletnog obroka ne prelazi 4,5 eura – govori studentica prve godine ljubljanskog Fakulteta za računarstvo i informatiku Petra Tanković.

Sve u svemu, studentski život ondje nije ništa skuplji od studiranja kod nas, a sve informacije možete dobiti već 10. i 11. veljače, kada će se održati informativni dani na fakultetima i akademijama Sveučilišta u Ljubljani.

Više pročitajte ovdje.

Prvi hrvatski diplomanti na Fakultetu za turizam u Brežicama

Komentari