Iznos braniteljske stipendije manji iz godine u godinu

Piše
Iva Bucić

Feb 08, 2017

Ove godine lakše možete doći do braniteljske stipendije jer je potreban niži prosjek ocjena, no studenti će mjesečno, umjesto 500, dobivati samo 400 kuna.

Iz godine u godinu djeca branitelja dobivaju sve manje novaca. Tako su, primjerice, 2010. srednjoškolci dobivali 400, a studenti tisuću kuna. Godinu dana kasnije iznos za srednjoškolce pao je na 300, a za studente na 700 kuna, a 2015. godine iznosi su smanjeni za još 100 kuna kad su u pitanju srednjoškolci, odnosno 200 kuna za studente.

Ove godine trend se nastavlja, pa stipendija iznosi 400 kuna za studente i 200 kuna za srednjoškolce. Doduše, dobra je vijest da je ove godine potreban niži prosjek ocjena – studenti trebaju imati minimalan prosjek od 3,25, a brucoši i srednjoškolci 3,75. Kao i ranijih godina, stipendistima prihodi kućanstva ne smiju prelaziti 60 posto proračunske osnovice.

Za stipendiju Fonda za stipendiranje hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i djece hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata mogu aplicirati srednjoškolci te redoviti studenti i studentice sveučilišnih i stručnih studija, a postdiplomci mogu dobiti naknadu od 6 tisuća kuna za plaćanje dijela školarine. Prijave su otvorene do 8. ožujka, a natječaj potražite ovdje.

Komentari