Nakon škole i faksa u poduzetničke vode

Piše
Ana Leko

Feb 08, 2017

Iako nas škola ili faks rijetko kada potpuno pripreme za svijet rada i poduzetništvo, sve je više mladih koji nakon redovnog obrazovanja zaplivaju kroz poduzetničke vode. Bruna, Ana, Martina, Petra i Fran pokazuju i dokazuju kako je sve moguće!

O poduzetništvu se ne uči u osnovnoj školi, a rijetke su srednjoškolske institucije koje na ozbiljniji način pristupaju jednom od najpopularnijih profesionalnih izbora na našim prostorima – bit sam sebi šef. No, sve brojnije članice i članovi Virtualnog ženskog poduzetničkog centra koji su mlađi od 30 godina svjedoče upravo suprotno – da su i za školovanja znali što žele biti. Poduzetnice i poduzetnici!

Od vlastitog iskustva do vlastitog posla

Dvadesetsedmogodišnja Šibenčanka Bruna Brkić, mlada poduzetnica i akademski obrazovana stručnjakinja za fizioterapiju, do poduzetništva je stigla prateći svoje snove i osobno zanimanje za holistički pristup zdravlju i pacijentu, promišljanja o čovjeku kao cjelovitom biću kojeg čini sinergija tijela, duha i uma i za čije je zdravlje potrebno puno više od tretiranja izoliranog problema. Sve je to pretočila u učinkovito poduzetništvo i vlastiti Centar zdravlja Modus Vivendi u Zagrebu.

U šestom razredu osnovne škole na sistematskom pregledu otkrili su mi skoliozu vrlo visokog stupnja, nakon čega su uslijedile učestale posjete fizioterapeutima. Što sam više imala priliku vidjeti čime se fizioterapija točno bavi, moja je želja da se nastavim obrazovati u tom smjeru bila sve jasnija kao i moja želja da postanem fizioterapeut, prisjeća se Bruna, vlasnica Centra zdravlja Modus Vivendi.

Bruna Brkić

Bruna Brkić

Ponosna je na svoju prvu godinu poduzetništva, na profesionalni izbor biti sama svoja šefica te ljudima, bez obzira je li riječ o prevenciji ili liječenju, donijeti novi profesionalni pristup zdravlju, jer je to ono što je odabrala kao svoj životni poziv.

Hrvatska ima prvog doktora za drveće

Fran Poštenjak

Fran Poštenjak

Sveučilišni bachelor hortikulture Fran Poštenjak iz Jastrebarskog prvi je hrvatski doktor za drveće. Zahvaljujući ovom mladom tridesetogodišnjem znanstveniku, ali i poduzetniku, vlasniku tvrtke Arboring iz Jastrebarskog, Hrvatska se svrstala među rijetke države svijeta koje imaju doktore za drveće, preciznije za arborikulturu.

Ovaj mladi poduzetnik i znanstvenik oduvijek je bio fasciniran stablima, njihovim nastankom, održanjem, njegom. Nakon zahtjevnog školovanja u Hrvatskoj i inozemstvu, upravo je od svoje ljubavi iz djetinjstva počeo i živjeti. Kako rado ističe, svojom ostavštinom naši djedovi su nas zadužili i obvezali da racionalno i odgovorno gospodarimo našom zelenom imovinom koju ćemo predati našoj djeci. A na Franu Poštenjaku je da, kao znanstvenik i poduzetnik, maksimalno osigura nastavak takve misije.

Tijekom mog rada i studija u inozemstvu odlučio sam da ću napraviti sve što je u mojoj moći da pomognem Hrvatskoj da zadrži svoje prirodne ljepote te da postane lider i ogledni primjer dobre prakse u Arborikulturi i Urbanom šumarstvu. Stoga je razuman izbor bio da nakon školovanja postanem sam sebi šef, otvorim tvrtku za pružanje usluga za koje sam se školovao i krenem u poduzetničku akciju, naglašava ovaj vrhunski stručnjak ističući kako je 3. generacija šumara u svojoj obitelji.

Spoj tradicije i luksuza na Krku

Ana Buljan

Ana Buljan

Na otoku Krku u mjestu Dobrinj fenomenalnu poduzetničku priču nakon školovanja u Italiji napravila je mlada poduzetnica Ana Buljan (27), upravo po modelu – iz školskih klupa u vlastitu tvrtku. Po završetku fakulteta razmišljala je, kao i većina mladih, o odlasku iz Hrvatske. No, želja za privatnim poslom, poduzetništvom i investicijom koju je sama i vlastitim snagama planirala napraviti na otoku Krku, potaknule su je da ostane i počne razvijati vlastiti posao kojeg je nazvala Villas Storia.

Poduzetničko utočište pronašla u živopisnom mjestu Dobrinj na otoku Krku, koje od nedavno u svojim njedrima ljubomorno čuva prelijepu vilu satkanu na tradiciji gradnje i unutarnjeg uređenja kojeg Mediteran već stoljećima poznaje. Riječ je o vili izgrađenoj i rekonstruiranoj na temelju postojeće starinske plemićke kuće koja datira s početka 20. stoljeća. Drevna gradnja i tradicionalni izgled krčkih velebnih zadnja zadržan je i u ovoj vili, a duh davnog vremena kada su prvi turisti u doba Austro–Ugarske monarhije otkivali ljepotu sjevernog Jadrana, podsjeća svojim vanjskim i unutarnjim uređenjem i ova vila, kojoj je upravo poduzetnica Ana Buljan udahnula, čuvajući otočnu tradiciju, duh glamura i vrhunskog turističkog sadržaja.

Nastojala sam ne mijenjati sve što se nije moralo mijenjati.  Namještaj sam samo popravila, ali ne i modernizirala – ormare, kredence, kamin. Ostatak vile napravila sam u modernom dizjanu kako bih ipak dala naslutiti luksuz u kojem sam željela uroniti moj smještajni kapacitet. Mnogi su mi govorili da je rizično ulagati toliki novac u nešto što nije uz more, ali se nisam obeshrabrila. Jer ovdje je riječ o elitnom turizmu. Svi koji ovdje dođu, imaju u čemu uživati. Imaju cjeloviti komfor, a do mora im je 5 do 10 minuta, pojašnjava Ana.

Ova nezaustavljiva mlada poduzetnica ima u planu napraviti i opremiti još dvije kuće kako bi upotpunila svoju poduzetničku priču.

Ekonomistica kao modna dizajnerica

Martina Kuntić iz Križevaca sa svojih dvadeset i sedam godina postala je vlasnica tvrtke Dimora koja osvaja svijet svojim dizajnom beach party kupaćih kostima. Mlada poduzetnica svega je nekoliko mjeseci nakon diplome na Ekonomskom fakultetu, te nakon bezuspješne potrage za poslom, odlučila nezaposlenički status zamijeniti pokretanjem vlastite tvrtke. Uz veliku vjeru uz sebe te potporu obitelji, kreirala je vlastiti brand Agjamal, prvo za večernje haljine, a zatim i beach party kupaće kostime. Uspješno se probila i na tržište Sjedinjenih Američkih Država te danas neumorno stvara nove kreacije, ali i nove poslovne prilike.

Martina Kuntić

Martina Kuntić

Njezina linija beach party kupaćih kostima, posebno dizajniranih ne samo za kupanje, nego i za sudjelovanje na pool zabavama, domjencima i događanjima na plažama, ali i večernje šetnje na otvorenom, osvojila je modnu javnost i brojne investitore.

Iako sam krenula sa svečanim haljinama, moja velika poduzetnička ljubav upravo se rodila prema kupaćim kostimima. Ne onim uobičajenima koje koristimo za plivanje na moru, bazenima ili rijekama, nego smo krenuli s kolekcijom koja je namijenjena zabavama na otvorenom, boravku na brodovima, večernjim događanjima na plažama, ali čak i uporabi u odjevnim kombinacijama poput korzeta, opisuje svoju Agjamal kolekciju poduzetnica Martina Kuntić, koja upravo priprema brojna dizajnerska iznenađenja za ovogodišnju sezonu.

Malo poduzetničko neumorno čudo predstavlja poduzetnica i studentica radne terapije Petra Čukelj (25), vlasnica zagrebačkog kafića Gumbek. Rijetko kad netko tako mlad preuzme kormilo dobro znanog i u tradiciju uronjenog kvartovskog kafića kao što se to odvažila ova poduzetnica prije pet godina. Preuzela je egzistencijalnu sudbinu za mlađu sestru i majku, ali i dva zaposlena konobara i njihove obitelji.

U poduzetništvu sam završila kad mi je tata koji je vodio Gumbek umro i kada smo mama, sestra i ja ostale same. Tata je do tada 19 godina vodio kafić, a točno na dvadesetu godinu rada, sam ga preuzela ja, uz obilježavanje ne samo mog preuzimanja vođenja kafića nakon toliko godina nego i u spomen na mog tatu čija je sve to bila ideja, prisjeća se mlada studentica Petra Čukelj koja se u najtežem trenutku svoga života nije libila prihvatiti teške i odgovorne poslovne zadaće. I što je najvažnije nije pokleknula, iako ju je život (pre)mladu stavio pred (pre)veliki izazov.

Petra Čukelj

Petra Čukelj

Borila sam se i rukama i nogama da opstanemo, da krenemo tatinim stopama, da ne pokleknem, iako je iskustva bilo nikakvog ili sasvim malo i nedovoljno za brojne izazove koji su me pratili neumorno u ove četiri godine. Najviše sam problema imala s birokracijom – kad god dođeš negdje svugdje različita mišljenja i informacije o istoj stvari, pa ne znaš kako postupati, kako svoj posao voditi, po čemu se ravnati. Sto birokrata – sto tumačenja i mišljenja, bila sam jako zbunjena, komentira Petra, u cijelosti sada svjesna svoje poduzetničke situacije u kojoj je puno toga morala odraditi na svoju ruku. Ali ne skriva zadovoljstvo jer je uspjela, i to na skepsu mnogih, najviše zbog svoje mladosti i poduzetničke nezrelosti.

Tekst i fotografije: Virtualni ženski poduzetnički časopis

Komentari