Na današnji dan umro je Johnny Cash

Piše
Prika Vican

Sep 12, 2016

Na današnji dan, 12. rujna 2003. godine umro je američki country glazbenik i pjevač Johnny Cash.

1Johnny Cash, rođen 26. veljače 1932. godine kao J.R. Cash, smatra se jednim od najutjecajnjih američkih glazbenika dvadesetog stoljeća.

Cash je bio poznat po svom dubokom, jedinstvenom basbaritonu, tutnjavi svog pratećeg benda The Tennessee, ponašanju i crnoj odjeći zbog koje je dobio nadimak Čovjek u crnom. Svoje je koncerte obično počinjao riječima Hello, I’m Johnny Cash.

Većina Cashove glazbe, posebno one iz kasnijega razdoblja njegove karijere, zazivala je teme tuge, moralne patnje i iskupljenja. Najpoznatiji je po pjesmama I Walk the Line, Folsom Prison Blues, Ring of Fire, Get Rhythm i Man in Black.

Sa svojom drugom suprugom June Carter snimio je duet Jackson.

Tijekom uspješne 55-godišnje karijere prodao je više od 90 milijuna albuma i zauzeo dominantnu poziciju u povijesti glazbe.

Cashu je 1997. dijagnosticirana neurodegenerativna bolest zvana Shy-Dragerov sindrom. Kasnije je dijagnoza promijenjena u autonomnu neuropatiju popraćenu dijabetesom. Bolest je prisilila Casha da skrati turneje. 1998. hospitaliziran je s teškom upalom pluća, koja mu je poprilično ugrozila zdravlje.

Johnny Cash umro je nepuna četiri mjeseca nakon svoje supruge, 12. rujna 2003. godine, u bolnici u Nashvilleu u državi Tennessee.

Komentari