Najbolji svjetski glazbenici na Zagreb Guitar Festivalu

Piše
Dijana Šimunić

Feb 13, 2017

Na Zagreb Guitar Festivalu nastupit će neka od najpoznatijih imena svjetske glazbene scene poput Pepea Romera, Carla Marchionea, Thomasa Offermana, Ricarda Barcela te mnogih drugih…

Od 26. ožujka do 1. travnja u Zagreb dolaze neki od najpoznatijih, najpopularnijih i najutjecajnijih svjetskih gitarista, a nastupit će u ZGF All Stars koncertima.

John Scofield nagrađivana je Grammy legenda koji ima utjecaj na jazz glazbu od kasnih 70-ih godina prošlog stoljeća sve do danas. Stvaratelj je vrlo prepoznatljivog zvuka i stilske raznolikosti, a ujedno i vrhunski jazz improvizator. Svirao je s mnogim jazz legendama kao što su Tony Williams, Jim Hall, Ron Carter, Herbie Hancock, Joe Henderson, Dave Holland i Terumasa Hino, a također je i pridruženi profesor glazbe na Sveučilištu u New Yorku.

Pepe Romero ambasador je klasične gitare. Nastupao je u Bijeloj kući, u Vatikanu za papu Ivana Pavla II, za princa Charlesa, princa od Walesa, španjolskog kralja Juana Carlosa i kraljicu Sofiju te kraljicu Nizozemske Beatrice. Bio je poseban gost na festivalima u Salzburgu, Izraelu, Schleswig-Holsteinu, Tanglewoodu, Menuhin festivalu, Osaki, Granadi, Istanbulu, Raviniji, Garden Statu, Hollywood Bowlu, Blossomu, Wolf Trapu, i Saratogi. Jedan je od voditelja majstorskih radionica na ovogodišnjem Zagreb Guitar Festivalu.

Dušan Bogdanović američki je skladatelj i klasični gitarist srpskih korijena. Istraživao je glazbene izričaje koji se u njegovom stilu manifestiraju i danas – svojevrsna sinteza klasične, jazz i etno glazbe. Na samom početku svoje karijere dobio je prvu nagradu na Ženevskom natjecanju i održao debi recital u Carnegie Hallu 1977. godine. Predavao je na Sveučilištu u Južnoj Kaliforniji i Konzervatoriju u San Franciscu, a trenutno je profesor na Haute École de Musique de Genève.

Ana Vidović jedna je od najmlađih virtuoza na gitari u svijetu. Osvojila je impresivan broj nagrada i pobijedila na mnogim međunarodnim natjecanjima diljem svijeta. Neke od njih su prve nagrade na Albert Augustina međunarodnom natjecanju u Bathu u Engleskoj, zatim Fernando Sor natjecanje u Rimu i natjecanje Francisco Tarrege u Benicasimu u Španjolskoj. Ostale glavne nagrade uključuju natjecanje Eurovizije za mlade umjetnike, Mauro Giuliani natjecanje u Italiji, Printemps de la Guitare u Belgiji te Međunarodna audiciju mladih koncertnih umjetnika u New Yorku.

Dvije ideje ZGF-a

Zagreb Guitar Festival zamišljen je kao ispreplitanje dvije osnovne ideje. Striving for excellence kao promicanje izvrsnosti na nekoliko razina – ZGF ALL STARS KONCERTI (koncerti najboljih svjetskih gitarista), ZGF YOUNG STARS KONCERTI (koncerti vrhunskih gitarista mlađe generacije koji su se već dokazali na svjetskom nivou), MEĐUNARODNO NATJECANJE KLASIČNE GITARE te MAJSTORSKI SEMINARI koji pružaju priliku mladim nadolazećim umjetnicima da uče od vodećih svjetskih majstora gitare, dok gitaristima omogućava stručno usavršavanje.

Druga ideja GITARA ZA SVE provodi se kroz rad festivalskih orkestara, izložbu gitara otvorenu za sve posjetitelje za vrijeme održavanja festivala te kroz osmišljenu strategiju zadržavanja postojeće i rad na daljnjem širenju koncertne publike, multikulturalno povezivanje i razvoj kulturnog marketinga koji za cilj imaju promociju glazbe, potvrdu kulturnog iskustva te dodatnu promociju Zagreba kao jednog od vodećih kulturnih centara u Europi.

Sudionici iz cijelog svijeta

U dosadašnja dva izdanja festival je okupio najbolje gitariste svijeta, svjetske predavače i profesore gitare te mlade gitarističke zvijezde u usponu, učenike osnovnih i srednjih škola, studente i profesore, a na ovogodišnjem se očekuju sudionici iz 30 zemalja.

Pobjednika natjecanja očekuje novčana nagrada i turneja po Jadranskoj obali. U inozemstvu i Hrvatskoj prodavat će se turistički ZGF art paketi koji uključuju ulaznicu za koncert po izboru, večeru u prestižnom zagrebačkom hotelu te posjet muzejima i galerijama Grada Zagreba.

Dnevni program će se odvijati u Studentskom centru, a večernji u zagrebačkim koncertnim dvoranama.

Više informacija pronađite na stranicama ZGF-a.

Komentari