Pravila ponašanja za kupače

Piše
Petra Haleš

Jul 14, 2017

Dolaskom ljeta počela je i sezona kupanja, ali na žalost i česta utapanja uzrokovana nemarom i nepoštivanjem osnovnih pravila ponašanja na vodi. Evo o čemu treba voditi računa.

Prema podacima Službe spašavanja života na vodi Hrvatskog Crvenog križa, najveći broj nesreća na vodi izazvan je ljudskim ponašanjem.

– Uzroci mogu biti nedovoljno znanje plivanja, rizično ponašanje kupača, zlouporaba alkohola i opojnih sredstava, razlika temperature tijela i vode, povrede prilikom ulaska u vodu ili u vodi, naglo nastupanje bolesti u vodi, iscrpljenost te vrlo često panika – kaže Silvana Radovanović, voditeljica HCK Službe spašavanja života na vodi.

Ovog ljeta u Hrvatskoj boravi veći broj turista nego lani pa ne čudi stoga podatak da je i broj intervencija spasioca na kupalištima veći.

Hrvatski Crveni križ moli sve ljude da odgovorno pristupaju svakom ulasku u vodu, vodeći računa o svojoj, ali i sigurnosti drugih ljudi u blizini.

Pridržavajte se sljedećih pravila ponašanja na vodi:

1. Ne plivaj najmanje jedan sat nakon obroka. Ne plivaj ako si konzumirao alkohol.
2. Ne ulazi vruć u vodu.
3. Ne skači u vodu nepoznate dubine.
4. Nikad ne plivaj sam.
5. Plivaj u blizini spasioca.
6. Poštuj upute i znakove spasioca.
7. Dogodi li ti se nevolja, ostani smiren. Plutaj na leđima i maši jednom rukom za pomoć.
8. Ako u vodi uočiš nekoga u nevolji, odmah potraži pomoć.
9. U svakom trenutku znajte gdje su vaša djeca. Budno pratite njihovo kretanje naročito kada plivaju ili se igraju uz vodu. Djeca se mogu utopiti i u plitkoj vodi.
10. Pazite na velike nadolazeće valove. Oni vas mogu “pomesti” iako mislite da stojite na sigurnom mjestu.
11 Izbjegavajte penjanje po liticama i držite se podalje od rubova litica. I lagani nagibi mogu biti opasani ako su mokri.
12. Madraci za napuhavanje privlačan su način zabave u vodi. Ali oprez! Ležeći na njemu, vjetar vas može lako otpuhati na otvoreno more.
13. Izbjegavajte pretjerano izlaganje suncu. Ako se kupate na plažama gdje nema spasioca – unesrećenu osobu treba što prije izvući iz vode, ali uvijek vodeći računa o vlastitoj sigurnosti.

Nakon izlaska iz vode odmah zovite hitnu medicinsku pomoć!

Ako je unesrećena osoba bez svijesti i ne diše, odmah započnite s osnovnim postupkom oživljavanja (primijenite pet inicijalnih upuha na početku, a zatim nastavite masažu srca i umjetno disanje u omjeru 30:2) i ne prekidajte ga do dolaska hitne medicinske pomoći.

Reanimaciju započnite što je moguće ranije i budite ustrajni.

Komentari