Prosvjedna akcija “Čekajući tramvaj zvan obrazovna reforma”

Piše
Mateo Galić

Jun 01, 2017

Danas se u šest hrvatskih gradova održava prosvjedna akcija za obrazovnu reformu.

Točno u 18 sati u Zagrebu, Splitu, Rijeci, Zadru, Poreču i Karlovcu započet će prosvjed “Čekajući tramvaj zvan obrazovna reforma” sa zahtjevom za razrješenjem ministra obrazovanja Pave Barišića, te razrješenjem i ponavljanjem natječaja u stručnim tijelima za provedbu kurikularne reforme.

1

Prosvjed organizira inicijativa GOOD (Inicijativa za uvođenje građanskog odgoja u obrazovanje u škole) koja poručuje kako je obrazovna reforma i dalje hrvatski javni interes te da Hrvatska može bolje od aktualne političke garniture.

Na prosvjedima će se tražiti i razrješenje predsjednice Posebnog stručnog povjerenstva Dijane Vican te ponavljanje natječaja za voditelja i članove Ekspertne radne skupine za kurikularnu reformu.

Marko Kovačić iz Inicijative optužio je ministra Barišića za “pogodovanje različitim klijentelističkim i marginalnim skupinama koje nisu dobile izborni legitimitet, ali i za mijenjanje zakona kako ne bi bio procesuiran i kako bi rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir  Boras ostao na tom mjestu nakon 65. godine.

Također, traži se i razrješenje predsjednice Posebnog stručnog povjerenstva za obrazovnu reformu Dijane Vican jer je smatraju odgovornom što proces izbora članova Ekspertne radne skupine (ERS) nije bio transparentan. Traže i ponavljanje natječaja za voditelja i članove ERS-a uz visoke standarde transparentnosti i neovisnosti.

Prosvjed “Čekajući tramvaj zvan obrazovna reforma“ počinje u 18 sati u Zagrebu na Trgu bana Josipa Jelačića, a u isto vrijeme počet će i u drugim gradovima.

Iz inicijative su poručili i kako se radi o građanskoj i mirnoj prosvjednoj akciji na kojoj će sudjelovati i roditelji s djecom te su objavili upute za sudionike prosvjeda.

Komentari