Studentima u 2016. prisjelo slušati pognute glave

Piše
Iva Bucić

Dec 31, 2016

Svaka nam se godina na izmaku uvijek čini kao najgora do sada, no studenti će 2016. godinu bar moći zapamtiti kao godinu u kojoj im je prisjelo sjediti i slušati pognute glave.

U travnju počinju problemi…

Godina je započela useljavanjem studenata na obnovljenu Savu i Cvjetno, no studente je čak i u neobnovljenim sobama dočekalo poskupljenje cijena. Počeli su negodovati, no u konačnici su s SC-om postigli konsenzus, a studenti koji su preplatili smještaj dobili su povrat novca.

Prvi smo ušli: Ovako izgleda nova soba na Savi

Nakon ispitnih rokova i mirnog početka ljetnog semestra, zagrebačke su studente u travnju dočekale tri veće novosti. Najprije je smijenjen sanacijski upravitelj SC-a Pejo Pavlović,  kojem su studenti zamjerali način na koji je vodio pregovore oko cijena smještaja, a u upraviteljsku fotelju umjesto njega sjeo je Mirko Bošnjak.

U međuvremenu se situacija na Filozofskom fakultetu poprilično zagrijala. Početkom travnja oko 800 studenata i profesora na Plenumu glasalo je protiv sklapanja ugovora s Katoličko-bogoslovnim fakultetom. Mada je problem ugovor sam po sebi jer bi za FFZG-ovce de facto značio lošiju poziciju na tržištu rada u odnosu na KBF-ovce, veći je problem ipak bilo netransparentno proguravanje ugovora. On se prvi put na dnevnom redu na Filozofskom našao još 2014. godine, na inzistiranje sadašnjeg rektora, a tadašnjeg dekana FFZG-a, Damira Borasa.

FFZG protiv klerikalizacije, a ne protiv suradnje

Otvoreni rat s Upravom

Nakon Borasa, ugovor kojeg su studenti proglasili netransparentnim napadom na sekularnost visokog obrazovanja pokušao je progurati njegov nasljednik, Vlatko Previšić. Pred kraj travnja Plenum je izglasao nepovjerenje Upravi FFZG-a, a osim spornog ugovora, Upravi na čelu s Previšićem zamjerali su otvorenu cenzuru i nepoštivanje Statuta.  Među ostalim, Previšić je studentima stao na žulj kad je u travnju samoinicijativno smijenio prodekanicu Branku Galić, koja se protivila sklapanju ugovora, mada takva odluka nije u njegovoj, nego u nadležnosti Fakultetskog vijeća.

Travanj je završio otvaranjem problema statusa stručnih studija. Naime rektor Boras u ime zagrebačkog Sveučilišta obratio se početkom godine Ustavnom sudu jer je smatrao da tri godine star Zakon o hrvatskom kvalifikacijskom okviru nepravedno u kvalifikaciji izjednačava stručne i sveučilišne studije. HKO, naime, predviđa osam razina kvalifikacija, a za svaku od njih definira potrebna znanja, vještine, postignuća i opterećenja. Sveučilište je tužbu podiglo jer se na sedmoj razini nalaze studenti s diplomom stručnih, kao i sveučilišnih studija. Sud je Zakon u konačnici proglasio neustavnim, a nadležnima su za doradu dali vremena do kraja 2016. godine.

HKO – Izjednačavanje stručnih i sveučilišnih studija neustavno

Isplata državnih stipendija počela pred ljeto

U svibnju kaos na Filozofskom još uvijek ne jenjava. S pročelja nestaju transparenti Eppur si muove, FFZG protiv klerikalizacije obrazovanja i FFZG protiv homofobije, a ubrzo stižu i rezultati ankete koju su studenti proveli među kolegama i ustanovili da se velika većina studenata protivi suradnji s KBF-om.

Ugovor s KBF-om ne želi 70 posto studenata

Iako je akademska godina već bila pri kraju, državnu je stipendiju i dalje čekalo više od 5 tisuća studenata. Isplata je počela tek 25. svibnja. S obzirom na to da mnogi od njih ovise o stipendiji jer su je uglavnom i dobili na temelju lošeg socio-ekonomskog statusa, studenti su izgubili strpljenje i pred Ministarstvom obrazovanja, znanosti i sporta organizirali prosvjed pod nazivom Fešta ispred MZOS-a.

Lipanj je obilježila odluka Velike Britanije o napuštanju Europske unije. Brexit bi studentima iz EU, uključujući i hrvatske studente,  mogao znatno otežati uvjete studiranja. No kako nam je rekao predstavnik britanskog Sveučilišta Coventry – ni sama kraljica ne zna što će se dogoditi nakon Brexita. No kako bilo, ništa se značajno neće promijeniti bar do 2020. godine, kada će Britanci najvjerojatnije napustiti EU.

Sveučilište Coventry omiljeno među hrvatskim studentima

Skoro 6 tisuća studenata došlo na ESI

Na Filozofskom semestar završava u istom tonu kao što je i započeo. U lipnju je Fakultetsko vijeće zatražilo pokretanje postupka smjene dekana Previšića, a sredinom srpnja dekan je prekinuo raspravu o svom razrješenju.

Ljetni ispitni rokovi završili su nešto ranije no inače jer su Zagreb i Rijeka od 12. do 25. srpnja na Europskim sveučilišnim igrama ugostili 5800 studenata s 409 sveučilišta iz 41 države. Upravo su Igre bile ključan razlog za obnovu studentskih domova u Rijeci i Zagrebu, kao i za uređenje brojnih sportskih objekata. Dok su mladi sa svih strana svijeta odmjeravali snage u 24 sporta, istovremeno je 40-ak tisuća maturanata u cijeloj Hrvatskoj u panici čekali rezultate srpanjskog upisnog roka. Na kraju se upisalo njih 29 590, a najesen im se pridružilo još 3 739 brucoša.

ESI 2016. najbolje do sada

U rujnu se vraćamo u stvarnost

Sredinom rujna Senat Sveučilišta u Zagrebu poništio je izbore za Studentski zbor FF-a, a mada je čak i pomoćnik ministra Srećko Tomas, u emisiji Otvoreno izjavio da to nije trebalo napraviti već samo provesti izbore za nedostajuće članove. Mjesec dana kasnije FFZG-ovci će zbog toga predati tužbu Upravnom sudu, koji se u prosincu proglašava nenadležnim za to pitanje.

Odluka o poništavanju izbora pokrenula je seriju nelegalnih odluka u čijem donošenju nisu sudjelovali studentski predstavnici, a situaciju je dodatno zagrijala pojava zaštitara Sokol Marića na hodnicima FF-a. Situacija na Filozofskom izmamila je reakciju i od saborskog zastupnika Željka Glasnovića koji je rekao da se ona treba riješiti pendrekom i suzavcem.

“Situaciju na FFZG-u treba riješiti pendrekom i suzavcem”

Rujan završava donošenjem novog Pravilnika o uvjetima i načinu ostvarivanja prava na državnu stipendiju. Osim što je izmijenjen način bodovanja, novi Pravilnik definira datume raspisivanja natječaja i objave rezultata, pa u 2017. godini stipendisti valjda neće opet trebati feštati pred Ministarstvom.

Studenti gladni i nezadovoljni

U listopadu smo dobili novog ministra, Pavu Barišića, a Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta postaje Ministarstvo znanosti i obrazovanja. Čitav mjesec obilježio je velik broj studenata koji su izgubili pravo na subvencioniranu prehranu. Iako se pravila nisu mijenjala, mnoge je iznenadila činjenica da se pravo na subvencioniranu prehranu studenti imaju samo ako su u prethodnoj godinu skupili više od 18 ECTS-a, odnosno više od 36 ECTS-a u dvije uzastopne godine.

Platiš školarinu, pa izgubiš pravo na prehranu

Na Filozofskom se u listopadu situacija i dalje ne smiruje – Senat Previšića šalje u mirovinu i imenuje obnašatelja dužnosti dekana Željka Holjevca, a zatim izvan svojih ovlasti, imenuju o.d. prodekane. Nakon što su nekoliko puta od Holjevca zatražili održavanje sjednice, članovi Fakultetskog vijeća sami su odlučili organizirati izvanrednu sjednicu na kojoj su usvojili Deklaraciju o upravljanju Fakultetom, razriješili su Holjevca i predstavnike FF-a u Senatu, predložili Nevena Budaka za novog o.d. dekana i izabrali nove predstavnike u Senatu. Tu je sjednicu u konačnici Senat proglasio nelegalnom, pa su sve donesene odluke poništene, no valja napomenuti da su tu odluku donijeli na temelju mišljenja privatnog odvjetničkog ureda, mada je za takva pitanja prema Statutu nadležan Odbor za statutarna pitanja.

Studenti progovorili i na Hrvatskim studijima

Borbu protiv Uprave pokrenuli su i studenti Hrvatskih studija, koji su pokrenuli inicijativu Studenti govore. Još u veljači rektor Boras blokirao je redovni rad HS-a i zaustavio zapošljavanje i izbor zaposlenika, kao i mijenjanje i razvijanje studentskih programa. Doduše, ključan problem predstavlja činjenica da HS nemaju pravni status fakulteta. Odbor formiran za rješavanje tog pitanja imenovao je rektor Boras, mada je to trebalo učiniti Znanstveno-nastavno vijeće Hrvatskih studija. Problem se javio i kod imenovanja novog voditelja studija, Maria Grčevića, kojeg je Boras instalirao na tu poziciju mada mu je ZNV izglasao nepovjerenje.

Kad je konačno počelo rješavanje pravnog Statusa Hrvatskih studija, studenti u proces nisu bili uključeni. Rektor je studente u prosincu konačno pozvao na sastanak ne bi li razmijenili mišljenja, a posredovala je čak i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.

Predsjednica moli rektora da sasluša studente

U listopadu i studenom pojavili su se problemi i na Tekstilno-tehnološkom fakultetu, gdje su se pojavile neregularnosti neviđenih razmjera. Osim niza problema kao što su ponovno upisivanje kolegija bez znanja studenata i ukidanje apsolventske godine, studente je mučilo i netransparentno djelovanja Studentskog zbora.

Sveučilišna platforma kreće u borbu za studente

Štrajk, prosvjed i potencijalna blokada

Studeni je bio buran mjesec i za radnike zagrebačkog SC-a. Sredinom mjeseca započeli su sa štrajkom jer su najprije godinu i pol dana pokušavali usuglasiti kolektivni ugovor s Upravom, a zatim su od srpnja čekali na njegovo potpisivane. Štrajkali su tri tjedna, a u borbi za svoja radnička prava dobili su i studentsku podršku.

Veliki završetak 2016. godine započeo je prosvjednom šetnjom od FFZG-a do zgrade Sveučilišta, koju su organizirali profesori i studenti iz Inicijative za Filozofski. Dok je prosvjednike zaustavljala interventna policija, u zgradi Sveučilišta spremala se sjednica na kojoj je Senat izglasao poništavanje sjednice Fakultetskog vijeća FF-a na kojoj su odlučili o smjeni o.d. dekana Holjevca te prodekana,kao i o povlačenje predstavnika u Senatu. Studenti su na zadnjem plenumu u prosincu odlučili blokadu dekanata odgoditi za siječanj.

Godina na izmaku ostat će nam u sjećanju i po nekoliko dobrih vijesti što se studentskog smještaja tiče.  Naime, u Kninu je otvoren prvi studentski dom, a takva sudbina uskoro čeka i Čakovec. Nove sobe dobili su riječki studenti na Trsatu, a za nekoliko mjeseci i Osječani bi trebali useliti u rekonstruirani dom. Šibenčani bi dom trebali dobiti za tri godine, a prvi su koraci napravljeni i u PožegiDubrovniku i Varaždinu.

Milijarda kuna za osam studentskih domova

Komentari