8. Kongres sudenata prava uspješno završen

Piše
Ana Leko

Oct 19, 2016

Udruga Pravnik i ove je godine organizirala Kongres studenata prava na kojem su brojni renomirani predavači studentima održali zanimljiva predavanja, a studenti su s oduševljenjem sudjelovali u raspravama.

Prošloga je tjedna na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, u organizaciji udruge Pravnik, održan trodnevni Kongres studenata prava s temom Novi čimbenici u pravnom poretku EU i budućnost europskih integracija. Osim studenata Pravnog fakulteta u Zagrebu, Splitu i Osijeku, sudjelovali su i studenti Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu, Pravnog fakulteta Univerziteta u Nišu te Pravnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

Nakon službenog otvaranja u režiji Karla Kožine, predsjednika udruge Pravnik, prodekana Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Jasenka Marina te Branka Baričevića, voditelja predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj, počelo je i prvo predavanje radnog naziva Što Europska unija jest i što želi biti.

14724140_1072309316222715_2042639314_o

Predavanje je održala prof. dr. sc. Tamara Ćapeta, profesorica s katedre za europsko javno pravo Pravnog fakulteta u Zagrebu. U svome zanimljivom i dinamičnom izlaganju profesorica je naglasila teškoće u definiranju same Europske unije, čija definicija ovisi o tome iz koje ju se društvene sfere promatra. Nadalje, objasnila je vrlo važne institute europskoga prava, poput izravnog učinka europskih pravnih normi i nadređenosti istoimenog prava nacionalnim sustavima.

Komentirajući sveprisutan sukob između zagovaratelja smanjivanja ovlasti EU u odnosu na nacionalne sustave i onih koji žele suprotno, profesorica je podsjetila da je glavni motiv i misao europskog ujedinjenja održavanje svjetskog mira te kako je to ujedno i najsnažniji čimbenik opravdanja postojanja EU.

Uslijedilo je predavanje dr. sc. Nevena Vidakovića, prof. v. š. prodekana Visokog učilišta Effectus, na temu Eurozona i novi mehanizmi zajedničke monetarne politike. Kao okosnicu predavanja dr. sc. Vidaković postavio je zagovaranje povratka monetarno kreditnoj politici pri čemu je u raspravi sa studentima analizirao eurozonu te ulogu centralne banke, komercijalnih banaka i države u definiranju i provođenju monetarno kreditne politike te utjecaj iste u praksi na nas male građane.

14614383_1072309336222713_1969886596_o

Panel na temu TTIP (Transatlantsko trgovinsko i investicijsko partnerstvo) održali su prof. dr. sc. Hana Horak s Katedre za pravo EFZG-a, Kristijan Poljanec, mag. iur. s Katedre za pravo, EFZG-a, Marina Škrabalo iz GONG-a te prof. dr. sc. Ljubo Jurčić s Katedre za međunarodnu ekonomiju EFZG-a. Dok su prof. dr. sc. Hana Horak, Kristijan Poljanec, mag. iur. i prof. dr. sc. Ljubo Jurčić objašnjavali mehanizam, povijest i prednosti TTIP-a, Marina Škrabalo izrazila je sumnju i strah vezanu za posljedice navedenog te naglasila kako veliki broj protivnika TTIP-a ukazuje na to da je stanje alarmantno.

Drugi dan kongresa započeo je predavanjem Tome Gallia, dipl. iur. člana Venecijanske komisije te pomoćnika ministra vanjskih i europskih poslova s temom Odnos ustavnog prava i prava EU – sukob ili sinergija?. U svome predavanju Galli je objasnio ulogu Venecijanske komisije i njezinih savjetodavnih mišljenja u pomoći državama u usklađivanju pravnih i institucionalnih okvira s europskim i međunarodnim standardima na području demokracije, ljudskih prava i vladavine prava. Nastavno na to, predavač se osvrnuo na utjecaj europskog zakonodavstva na nacionalni poredak te razloge opravdanja istog.

Ulogu Europskog suda studentima su pokušali dočarati i objasniti ranije spomenuta prof. dr. sc. Ćapeta te dipl. iur. Borna Domitrović i dipl. iur. Marina Šanko iz Sektora za europsko pravo Ministarstva vanjskih i europskih poslova na održanom panelu. Ulogu suda analizirali su kroz raspravu o formalnom i neformalnom postupku, prethodnim pitanjima, načinima povrede prava EU, okolišu i energetici kao gorućim temama, neizbježnoj ulozi suda kao političkog foruma te drugim temama.

Posljednji panel drugoga dana kongresa održali su prof. dr. sc. Iris Goldner Lang s Katedre za europsko javno pravo PFZG-a, prof. dr. sc. Vlatko Cvrtila, dekan veleučilišta VERN, te Jozo Radoš, zastupnik RH u Europskom parlamentu, naslova Schengen i Dublinski sustav u Europi gdje je opasnost od terorizma svakodnevnica. 

Studenti su u konverzaciji s predavačima raspravljali o intrigantnoj  i sveprisutnoj migrantskoj krizi koja je Schengen i Dublinski sustav stavila pred izazove za koje nisu bili spremni te izazvala svojevrstan raskol europskih država na političkoj i društvenoj razini, čime se dolazi do zaključka da niti pravo EU nije adekvatno za regulaciju priljeva migranata.

Posljednjeg dana predavanja su održali doc. dr. sc. Tomislav Sokol, predstojnik Katedre za pravne discipline ZŠEM-a te prof. dr. sc. Žarko Puhovski, umirovljeni profesor FFZG-a. Doc. dr. sc. Sokol u svom se predavanju osvrnuo na političke grupacije i previranja unutar EU, međutim, studentima je najzanimljiviji bio upravo onaj dio izlaganja koji se fokusirao na motive i razloge Brexita te je povedena rasprava o eventualnom scenariju prema kojemu bi Ujedinjeno Kraljevstvo ipak ostalo dio Europske unije.

Naposljetku, ugledni prof. dr. sc. Puhovski govorio je o postojanju, odnosno nepostojanju europskog identiteta uspoređujući ga s primjerima iz bliže i dalje prošlosti, izražavajući nadu da je konstitucionalizacija istog ipak moguća.

Time je završen sada već osmi kongres studenata prava, još jedna velika uspješnica udruge Pravnik kao organizatora.

Autorica teksta: Lara Šolić

Fotografije: Udruga Pravnik

Udruga Pravnik organizira 8. Kongres studenata prava

Komentari