Svjetski dan srca

Piše
Mateo Galić

Sep 29, 2018

Svake godine, 29. rujna, obilježava se Svjetski dan srca, globalno najveća platforma podizanja svijesti o kardiovaskularnim bolestima.

Godišnja akcija Svjetski dan srca Svjetske kardiološke federacije posvećena je vođenju globalne borbe protiv KVB, uključujući bolesti srca i moždanog udara.

7

Kao jedini globalni zagovornik i čelna organizacija Svjetska kardiološka federacija okuplja KVB zajednicu da upravlja dnevnim aktivnostima i pomaže ljudima da žive dulje i bolje sa zdravijim srcem.

Radi s više od 200 organizacija članica u više od 100 zemalja, a cilj ove organizacije je do 2025. godine za 25 posto smanjiti prijevremeno umiranje od KVB u svijetu.

Visoka razina glukoze (šećera) u krvi može ukazivati na šećernu bolest. Kardiovaskularne bolesti (KVB) su odgovorne za 60% svih smrtnih slučajeva u osoba oboljelih od šećerne bolesti. Stoga, ako se povišene koncentracije šećera ne otkriju i ne liječe pravodobno, može doći do povišenog rizika obolijevanja od bolesti srca i moždanog udara.

4

Visoki krvni tlak je prvi na listi rizičnih čimbenika kardiovaskularnih bolesti. Zovu ga tihi ubojica zbog toga što obično nema znakova upozorenja ili simptoma, a mnogi ljudi nisu svjesni da imaju povišen tlak.

Visok tlak tihi ubojica

Kolesterol se povezuje s oko četiri milijuna smrtnih slučajeva godišnje, stoga posjetite svojega liječnika obiteljske medicine i zamolite da Vam izmjeri masnoće u krvi, tjelesnu težinu odnosno indeks tjelesne mase (ITM). Tako će Vas liječnik moći točnije upoznati s Vašim kardiovaskularnim rizikom, kako biste mogli što bolje planirati mjere i aktivnost i za očuvanje odnosno poboljšanje zdravlja Vašega srca.

Dakle, prigodom Svjetskoga dana srca čvrsto odlučite krenuti u akciju, kako biste Vi i Vaša obitelj sačuvali i učinili Vaše srce zdravim i tako ostvarili trajni boljitak za Vaše zdravlje.

  • Nahranite Vaše srce.
  • Pokrenite Vaše srce.
  • Volite Vaše srce.
  • I udahnite novu snagu Vašemu životu.

Izvor: Zaklada HKS

Komentari