Doček kineske Nove godine

Piše
Prika Vican

Jan 29, 2017

U petak, 27. siječnja, u restoranu Asia u Zagrebu, nazočili smo dočeku kineske Nove godine, godine Purpurnog vatrenog pijetla.

Prije nekoliko dana ugodno nas je iznenadio poziv da sudjelujemo na ispraćaju stare i dočeku kineske Nove godine. S velikim oduševljenjem prihvatili smo poziv i odlučili nazočiti ovom događaju.

U 11 sati stigli smo u Asia restoran, u zagrebačkoj ulici Nova Ves 88, gdje nas je dočekala ljubazna domaćica, vlasnica Tong Cheng.

IMG_0971

Zagrijavanje je počelo s izuzetno pitkom ali žestokom rakijom od riže, a nakon toga program je počeo karaokama koje je izveo suprug vlasnice restorana. Jest da ništa nismo razumjeli ali dopao nam se ritam i glas izvođača.

IMG_0976

Nakon glazbenog uvoda riječ je preuzela vlasnica Tong Cheng i malo nas educirala o kineskoj novoj godini. Po kineskom horoskopu, 28. siječnja završava godina Crvenog vatrenog Majmuna i počinje godina Purpurnog vatrenog pijetla. Drugo ime za Pijetla je Feniks što označava jaku i borbenu osobnost ovog znaka koji je dobar planer i strateg.

Pijetao je zodijački znak koji simbolizira bogatstvo, slavu i dobru organizaciju. Mane su mu arogancija i naglašeni ponos, ali može biti strpljiv. U ljubavi je vrlo odan i savršeno mu odgovara provesti čitav život s jednim partnerom.

U ovoj godini posebno će biti dominantne osobe rođene 1945., 1957., 1969., 1981., 1993. i 2005.

Kineska nova godina je najduži i tradicionalni kineski praznik. Slavlje tradicionalno počinje na prvi dan prvog lunarnog mjeseca, na početku godine po kineskom kalendaru. Slavlje završava 15. dan, nakon početka kineske godine, kada je festival svjetiljki kada se u zrak puštaju papirnate crvene svjetiljke. Kineskom novom godinom proslavlja se kraj zime i početak proljeća.

Kada smo upitali gospođu Cheng koji su običaji kod dočeka Nove kineske godine objasnila nam je kako se, kao i kod nas, okuplja obitelj, kupuju se pokloni, a oblači se svečana odjeća. Cijela obitelj zajedno čisti i uređuje kuću, a na vrata i prozore stavljaju se dekoracije od crvenog papira s raznim temama sreće, zdravlja i blagostanja. Večer ususret Novoj godini, obitelj se okuplja oko svečanog blagdanskog stola. Prije odlaska na spavanje, običaj je da se puca petardama.

IMG_0955

Sljedećeg jutra, djeca će pozdraviti roditelje te im zaželjeti sretnu novu godinu te dobiti na poklon novac u crvenim papirnatim omotnicama. Na kinesku novu godinu, tradicija je pomiriti se, zaboraviti sve trzavice i iskreno svakome zaželjeti mir i sreću.

U restoranu izuzetno prevladava crvena boja koja u Kini simbolizira sreću, istinu i iskrenost.

Kada je završio službeni dio napali smo bogato popunjen švedski stol gdje je doslovno bilo svega – od ribe, mesa i riže do raznih salata i priloga. Isto kao što nismo razumjeli karaoke, tako nismo znali što jedemo, ali da je bilo ukusno to moramo priznati.

IMG_0958

Ovim putem zahvaljujemo ljubaznim domaćinima na pozivu i želimo im sretnu i uspješnu godinu Purpurnog pijetla.

Photo galerija (13 slika)

Komentari