Trumpova politika šteti visokom obrazovanju

Piše
Iva Bucić

Feb 03, 2017

Trumpova politika prema imigrantima mogla bi značajno naštetiti visokom obrazovanju i istraživačkom radu, upozorava Lesley Wilson, glavna povjerenica Udruge europskih sveučilišta (EUA), koja okuplja sveučilišta iz 40 europskih zemalja.

Europska sveučilišta strahuju kako bi zabrana ulaska u SAD za građane Iraka, Sirije, Irana, Libije, Somalije, Sudana i Jemena mogla naštetiti slobodnom protoku ljudi i ideja. Naime, Donald Trump državljanima tih sedam muslimanskih država zabranio je ulazak u SAD čak i ako legalno ondje žive, a sve ne bi li spriječio potencijalne terorističke napade.

Iako Wilson smatra da predsjednik ima opravdanog razloga za strah od terorizma, upozorava da se na ovaj način poigrava sa studentima, profesorima i istraživačima.

Velika ekonomija znanja poput SAD-a ne može sebi dozvoliti zatvorenost. Zabrana nije samo etički kriva, nego predstavlja i veliku prepreku rastu globalnog talenta. Sveučilišta već vide posljedice za svoje zaposlenike i studente, upozorava Wilson.

Upozorenje Udruge podržalo je 15 sveučilišta, instituta i akademija, a na Trumpovu politiku prema imigrantima već su upozorila brojna sveučilišta i organizacije diljem svijeta. EUA okuplja i naša sveučilišta u Zagrebu, Zadru, Splitu, Osijeku i Rijeci, a cilj organizacije je omogućavanje suradnje i sudjelovanja u aktualnim događanjima u politici visokog obrazovanja i znanstvenog istraživanja.

Više pročitajte ovdje.
Naslovna foto: Wiki

Komentari