Gazirani sokovi – tihe ubojice

Piše
Prika Vican

Jul 25, 2016

U ove ljetne dane rashlađujemo se na sve moguće načine. Jedan od najčešćih je konzumacija dobro rashlađenih gaziranih sokova. Znate li koliko su ovi napitci opasni po vaše zdravlje?

Popiti gazirani sok s puno leda svakodnevni je ritulal tijekom ljetnih vrućina. Iako mislite kako vam je ovaj napitak baš dobro legao, ne možete niti zamisliti koliko je ovo opasno po vaše zdravlje.

aluminum-87966_1920

Najnovija istraživanja otkrila su da ljudi koji dnevno piju više od jednog gaziranog napitka bogatog šećerom imaju veći rizik za razvijanje bolesti masne jetre, piše Daily Mail.

I dok su ova slatka gazirana pića povezana s dijabetesom i bolestima srca, napitci sa znatno manje šećera nemaju isti efekt.

Do ovih rezultata došlo se nakon anketiranja 2 364 osobe i praćenja njihovih svakodnevnih navika kada je u pitanju konzumiranje napitaka sa šećerom i kofeinom. Nakon toga, izmjerena im je razina masti u jetri, a mnogi od anketiranih imali su ne-alkoholičarsku bolest masne jetre. Ona je najviše bila prisutna kod osoba koje su svakoga dana konzumirale više od jednog zaslađenog gaziranog napitka.

pulse-trace-163708_1280

Istraživači također tvrde kako ovi napitci povećavaju rizik za dobivanje dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti.

Bez obzira što svi već jako dobro znamo kako je pretjerano konzumiranje gaziranih sokova štetno za naš organizam i dalje ne obraćamo pozornost na ovu činjenicu. Ima i drugih napitaka koji vam ove nesnosne vrućine mogu učiniti lakšima kao što su prirodni sokovi, čajevi ili voda.

Lako je to reći, ali kako se toga pridržavati?

Komentari