Hašek nakon 22 godine promijenio ime

Piše
Iva Bucić

Dec 01, 2016

Kad je s, a kad sa, idu li da li skupa ili odvojeno,  je li riješenje ili rješenje… rijetki su oni koje gramatičke i pravopisne dubioze ne snađu istog časa kad sjednu za tipkovnicu, ali život je ponešto lakši otkad znamo za Hašek.

Hašek, odnosno Hascheck iliti Hrvatski akademski spelling checker, lansiran je davne 1994. godine, što ga čini jednom od najstarijih hrvatskih internetskih usluga. U svega nekoliko sekundi otkriva pravopisne i gramatičke greške, a lani su najpopularnije greške bile nebi, tiće, riješenje, preged i mogučnost. U 22 godine života Hašek uči iz tekstova koje ispravlja, što znači da se baza neprestano širi. Zato ni ne čudi što postotak preciznost otkrivanja pogrešaka premašuje 97 posto.

Odnedavno ovaj omiljeni grammar nazi ima novo ime, pa ga sada možete pronaći na stranici ispravi.me. Ganz novo sučelje za ovog internetskog veterana djelo je studenta diplomskog studija Ivana Srdića, a umirovljeni profesor Šandor Dembitz autor je pogonskog mehanizma usluge. Profesor Dembitz jedini je koji kontinuirano radi na projektu, a kad mu obaveze dopuste, uskoči mu i profesor Gordan Gledec, a s vremena na vrijeme na projektu sudjeluju i studenti kroz diplomske i završne radove.

Više o projektu pročitajte ovdje.

Komentari