Godina bez njega – Ziggy Stardust je David Bowie

Piše
Maja Baričević

Jan 10, 2017

Po njemu je nazvana vrsta pauka, bojao se leta avionom, imao je heterokromiju i bio je glazbeni kameleon. David Bowie je bio izvidnica, začetnik suvremene kulture. U više od pedeset godina stvaranja, od svojih prvih snimaka pa sve do njegovog posljednjeg albuma, on je bio i ostaje – jedinstven.

David Bowie, rođen kao David Robert Jones u Londonu 8. siječnja 1947. bio je britanski pop rock glazbenik, skladatelj, glazbeni producent i glumac. Ljubav prema glazbi dokazao je nakon što je desetljećima punio glazbenu povijest najvećim hitovima. Osebujnog stila i imidža poznat je i u filmskoj i likovnoj umjetnosti. Volio je modu i dizajn, žene, ali i muškarce uz mnoge lude neprospavane noći. Užasavao se transatlantičkog leta avionom. Koliko je značajan ovaj glazbenik govori i to da je po njemu nazvana i vrsta pauka – Heteropoda davidbowie.

Ljubav prema glazbi

Velika ljubav prema glazbi nastala je utjecajem njegovog oca Stentona Jonesa koji je volio skupljati LP ploče. Bowiev interes za glazbu počinje od njegove devete godine i tada počinje slušati Fatsa Dominoa, Chucka Berryja i vrlo popularnog Little Richarda. Bowie je bio veliki zaljubljenik u glazbu Little Richarda i dok je slušao pjesmu Tutti Frutti znao je govoriti Ovo mora čuti Bog.

Njegov polubrat Terry uvodi ga u suvremeni jazz, a od majke za Božić 1959. dobiva plastični saksofon.

Kako je nastao Bowie?

Kada je imao samo 15 godina posvađao se s prijateljem Georgeom Underwoodom oko djevojke i od tada njegov pogled nikada neće biti isti. Ali doslovno. Rezultat te svađe je bio Underwoodov udarac šakom u Bowievo oko, pa je Bowie nakon toga izostao s nastave osam mjeseci dok doktori nisu završili s operacijama. Ostala su mu trajna oštećenja vida i teško raspoznavanje boja. U svojoj biografskoj knjizi David Bowie: Starman, koju je napisao Paul Trynka, govori da, dok vozi, auti mu ne dolaze u susret, oni se jednostavno povećavaju.

When I’m driving, for instance, cars don’t come toward me, they just get bigger.

I nije to bio zadnji put da je dobio po oku. 2004. na norveškom festivalu Wood u Oslu pogođen je lizalicom u oko. Nije to bila nikakva drama, pa se samo našalio:

Srećom da si pogodio loše oko.

Možda zbog udarca, a možda i zbog velikog zanosa, svoju glazbenu karijeru Bowie počinje kao šesnaestogodišnjak i 1962. godine osniva svoj prvi sastav koji se zvao The Konrads. Tijekom 1960-ih godina član je mnogih blues sastava, a s King Bees sastavom 1964. izdaje svoj prvi singl Liza Jane. U ranim šezdesetima Bowie nastupa pod imenom Davie Jones, pa su ga zamjenjivali s glumcem i pjevačem Davyjem Jonesom iz grupe The Monkees. Zbog toga svoje umjetničko ime mijenja u Bowie, po junaku Jimu Bowieu poznatom po Bowie nožu.

Lude Hongkongške večeri

Postoji anegdota da ga je John Lennon prisilo da pojede nešto najgore što je ikad pojeo. Rekao je to u intervjuu za časopis GQ 2002 Men of the Year. Bowie je tvrdio da su bili na odmoru u Hong Kongu u kasnim 70-ima i da su pokušavali pronaći mjesto gdje bi mogli pojesti majmunski mozak. Tvrdi također da su tad Lennona prepoznala neka dvojica muškaraca i natjerali ga da pije krv od zmije. Lennon je tada izletio iz kuhinje i gurnuo Bowieju u usta nešto je on nazvao tisuću dana staro jaje kuhano u konjskoj mokraći. Jesu li to bile halucinacije od previše droge ili što već, ne znamo, ali zvuči zanimljivo 🙂

Javno priznanje

Bowie je bio biseksualac. Godine 1976. Bowie daje intervju za časopis Playboy, gdje između ostalog izjavljuje:

Istina je – ja sam biseksualac i ne mogu demantirati izvor od kojeg je to poteklo. Smatram da je to najbolja stvar koja mi se dogodila u životu.

Umjetnost jednog umjetnika

Bowie je volio umjetnost i imao je smisla za stvaranje. Slikao je i izlagao svoje radove kada bi imao blokadu u pisanju glazbe. Bio je i strastveni kolekcionar umjetnina britanskih umjetnika dvadesetog stoljeća.

I’d find that if I had some creative obstacle in the music that I was working on, I would often revert to drawing it out or painting it out.

Droga, seks i Queen

Uživao je razne droge, pa je tako i pjesma Under pressure nastala u jednodnevnoj zabavi kokainom i vinom sa sastavom Queen. To je bila ujedno i najveća ostvarena suradnja, a zajednički singl bio je na prvom mjestu na britanskoj top listi hitova.

ziggy stardust

Ziggy Stardust

U toj alternativnoj stvarnosti od alkohola i opijata ne čudi onda ni činjenica da je 70-ih stvorio svoj alter ego Ziggy Stardust koji ga je ujedno i izluđivao. Bowie je bio fasciniran putovanjima u svemir, tako je nastala i pjesma Life on Mars?, a taj njegov alter ego bio je omniseksualna vanzemaljska rock zvijezda. Pod tim imenom nastupao godinama dok se nije zapitao odlazi li on to malo na kvasinu.

Ziggy Stardust wouldn’t leave me alone for years. That was when it all started to go sour. My whole personality was affected. It became very dangerous. I really did have doubts about my sanity.

Bowie i veliki glazbenici

Surađivao je s velikim glazbenicima kao što su gitarist Stevie Ray Vaughan, legendarna pjevačica Tina Turner i njegov prijatelj Iggy Pop kojemu je pomogao u financijskom krahu reizdajući pjesmu China girl. Obradu pjesme Dancing in the street snima s Mickom Jaggerom. U rujnu 1995. Bowie pokreće Outside turneju, na kojoj angažira Reevesa Gabrelsa na gitari i američki rock sastav Nine Inch Nails.

Kada je Bowie čuo obradu svoje pjesme The Man Who Sold the World rekao je da je ostao zatečen činjenicom da Kurt Cobain, frontman Nirvane, voli njegov opus i da bi mu bilo drago da je mogao raditi s njim, ali da bi i samo razgovor bio potpuno cool.

It would have been nice to have worked with him, but just talking with him would have been real cool.

Filmska umjetnost

Bio je veliki ljubitelj kazališta i filma. Osim što je 1986. godine snimio skladbu za film Absolute Beginners, bio je također i među prvih 5 glavnih uloga u filmu Labyrinth. Snimio je i 5 skladbi za film Monty Python Terryja Jonesa. U kolovozu 1988. godine Bowie glumi Poncija Pilata u filmu Posljednje Kristovo iskušenje redatelja Martina Scorsesea.

Možda je manje poznato da je godine 1999. Bowie skladao glazbu za videoigru Omikron: The Nomad Soul. Fun fact je da se u igrici pojavljuju Bowie i njegova supruga Iman.

Početak kraja

Reality turneja je bila najprodavanija turneja 2004. godine. Završila je naprasno 25. lipnja nakon što je Bowie osjetio snažnu bol u prsima tijekom nastupa na Hurricane festivalu u njemačkom Scheeßelu. Ustanovilo se da se radilo o manjem srčanom udaru te je Bowie hitno operiran u Hamburgu. Oporavak je potrajao više od godine dana, premda je u međuvremenu izdao DVD s turneje.

Dana 8. veljače 2006. Bowie je dobio nagradu Grammy za životno djelo.

Na svoj 69. rođendan, 08. siječnja 2016. izdao je posljednji album Blackstar u kojem je najavio svoju smrt. Umro je  samo dva dana kasnije.

Još jedno zbogom Major Tom, Blackstar, Ziggy Stardust. Wild is the wind. Sada više nisi Under pressure i nadamo se da si otkrio postoji li život na Marsu. Ti nisi The Man who sold the world, ti si naš heroj, ali ne samo na jedan dan! Pleši dalje na ulici Suffragette cityja sa svojom China girl, Blue Jean i Jean Genie. Ashes to ashes.

Izvor: Wiki, TimeThe Rollingstonekickassfacts.com

Zašto smo voljeli Davida Bowiea?

Komentari